Načelnik opštine Bosanski Petrovac

Prošić: Naseljavanje migranata u Medeno polje udar na Dejton

  • 25.10.2019. 17:50

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić upozorio je da bi eventualno naseljavanje migranata u Medeno Polje na području ove opštine predstavljalo direktan udar na Aneks sedam Dejtonskog sporazuma.

"Takav način rješavanja migranstke krize predstavlja kršenje ovog aneksa, jer bi to sprečavalo ljude da se vraćaju na ove prostore, kao i samu integraciju stanovništva", rekao je Prošić novinarima danas nakon sastanka predstavnika Srba u Federaciji BiH (FBiH) u Medenom Polju.

Prošić je podsjetio da je većina stanovnika Bosanskog Petrovca i okolnih opština doživjela izbjeglički egzodus, napustila svoje kuće, a zatim se vraćala na svoja ognjišta, pokušavajući da organizuju normalan život na ovim prostorima.

On je naveo da je ova opština ranije donijela rezoluciju kojom se protivi načinu rješavanja migrantske krize koji su predložile vlasti Unsko-sanskog kantona.

"Bosanski Petrovac dobio je danas podršku za ovu rezoluciju od nevladinih organizacija i legitimnih predstavnika stanovnika ove opštine, kao i Drvara, Grahova, Drinića, Istočnog Drvara, Glamoča i Bosanske Krupe", naveo je Prošić.

On je rekao da su učesnici današnjeg sastanka opredijeljeni da se bore za stanovnike ovih opština koji se ne mogu adekvatno nositi sa izazovom migrantske krize.

"Viši nivoi vlasti trebalo bi da kreiraju investicione programe da se ekonomski ojačaju ove opštine, a ne da im natovare još i breme migrantske krize sa kojom ne bi mogli izaći na kraj", istakao je Prošić.

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja Federacije BiH (FBiH) zaključili su danas na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu.

Sastanku, u organizaciji Saveza srpskih udruženja FBiH, prisustvovali su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Drvar Dušica Runić, Glamoč Nebojša Radivojša i Bosansko Grahovo Milorad Gligić, te predstavnici organizatora.

Tema sastanka bila je odbrana Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a u vezi sa najavama da migrantski centar bude formiran u Medenom Polju, koje je okruženo povratničkim srpskim selima Suvaja, Revenik, Kolunić, Vrtoče, Bjelajski Vaganac, saopšteno je ranije iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je u ponedjeljak, 21. oktobra, hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.