Savjet ministara BiH

Propao i drugi pokušaj OBA da udvostruči troškove reprezentacije

  • 25.09.2018. 18:17

Savjet ministara danas je drugi put sa dnevnog reda skinuo inicijativu Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH za izmjenu Pravilnika o korištenju sredstava reprezentacije kojim se predviđa povećanje troškova reprezentacije za rukovodstvo Agencije na 120 hiljada KM.

Iz dokumenata koji su u posjedu Srne, a koje je potpisao direktor OBA Osman Mehmedagić, vidi se da je on Savjetu ministara podnio inicijativu za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju. 

Ovaj Mehmedagićev prijedlog prethodno je podržao i Izvršni obavještajni odbor zaključkom donesenim na sjednici održanoj 18. jula, koji je, takođe, u posjedu Srne. Na čelu tog odbora je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. 

"Donošenjem tog pravilnika OBA bi bilo odobreno povećanje sredstava za reprezentaciju sa sadašnjih 60.000 KM na 120.000 KM. Važećim Pravilnikom Agenciji je odobreno 60.000 KM za potrebe reprezentacije na godišnjem nivou, što se pokazalo kao nedovoljno za troškove međunarodne saradnje OBA", napisao je Mehmedagić u inicijativi. 

Mehmedagić to pravda "rastućim trendom saradnje" koji je, kako navodi, "pokazao da je iznos od 60.000 KM nedovoljan za finansiranje kontakata rukovodstva OBA i Kancelarije za saradnju sa partnerskim službama, međunarodnim organizacijama, te domaćim službama i institucijama". 

On navodi da se "u uslovima globalizacije, terorizma, organizovanog kriminala i drugih vrsta prijetnji saradnja nameće kao potreba u ostvarivanju bezbjednosne politike svake pojedinačne zemlje, pa tako i BiH". 

"Kako se saradnja odvija po principu reciprociteta, OBA samim tim preuzima na sebe određene troškove pri realizaciji tih aktivnosti (hotelski smještaj, troškovi putovanja, izrada materijala za sastanke, ugostiteljske usluge...)", tvrdi Mehmedagić. 

Direktor OBA je čak naveo i da "OBA pri tome strogo vodi računa o racionalizaciji troškova", ali da, kako je napisao, "povećana međunarodna aktivnost uslovljena povećanim brojem prijetnji i izazova podrazumijeva saradnju sa sve većim brojem partnera, što dovodi do povećanih troškova OBA". 

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju i do sada je bilo određeno da OBA od svih agencija BiH ima najveći budžet za reprezentaciju u iznosu od 60.000 KM. 

Prema tom pravilniku, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija i Uprava za indirektno porezivanje BiH za reprezentaciju na raspolaganju imaju po 35.000 KM. 

Najveće godišnje reprezentacije imaju Ministarstvo inostranih poslova 500.000 KM, Ministarstvo odbrane sa Oružanim snagama 330.000 KM i Predsjedništvo BiH 150.000 KM. 

Ova inicijativa prvi put skinuta je sa dnevnog reda Savjeta ministra 11. septembra.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)