Staša Košarac

Pronaći najmanji zajednički sadržilac za formiranje vlasti

  • 22.02.2019. 20:07

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac uvjeren je da će biti pronađen najmanji zajednički sadržilac zajedničkog djelovanja političkih komponenti iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ za konstituisanje zajedničkih organa.

Košarac je rekao da predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Predsjedništvu radi sve da deblokira proces konstituisanja vlasti BiH u skladu sa Ustavom i zakonima, ali da opstrukcija postoji i u parlamentu, gdje nije izabrano rukovodstvo Komisije za izbor Savjeta ministara. 

Konstatujući da je formiranje vlasti na nivou BiH davno trebalo biti završeno, Košarac je kao odgovorne za kašnjenje u ovom procesu označio SDA. 

"Potpuno je jasno da /predsjednik SDA Bakir/ Izetbegović očekuje formiranje vlasti u FBiH", rekao je Košarac za N1 televiziju. 

Prema njegovim riječima, za SNSD kao izbornog pobjednika u Republici Srpskoj važno je da vlast na nivou BiH formiraju izborni pobjednici u Srpskoj i FBiH. 

"Tu nije riječ o koalicionom sporazumu nego jednostavno matematičkoj formuli na koji način bi vlast bila najfunkcionalnija i najefikasnija", precizirao je Košarac. 

On je istakao da je SNSD pokazao odgovornost prema biračkom tijelu u Republici Srpskoj formiranjem vlasti u Srpskoj i izraženom spremnošću da uđe u proces konstituisanja vlasti na nivou BiH. 

"Tamo gdje smo mogli da utičemo, to smo uradili - svi organi vlasti u Republici Srpskoj funkcionšu", rekao je Košarac. 

On je dodao da se napori SNSD-a da se konstituiše vlast na nivou BiH tumače različito. 

"SNSD je zainteresovan za konstituisanje vlasti na zajedničkom nivou, ali nije opterećen", istakao je Košarac. 

Komentarišući uslovljavanje SDA da se usvoji Godišnji naacionalni plan, pa potom da se pristupi imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Košarac je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, što će SNSD i ispoštovati. 

"Mislim da je to vrlo jasna tema o kojoj se nećemo moći lako složiti bez obzira što je neko stavlja na listu prioriteta", poručio je Košarac ističući potrebu da se u BiH afirmiše neophodnost da su legitimno izabrani predstavnici autentični i da mogu da predstavljaju narod.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.