OS BiH

Promovisana peta generacija oficira

  • 04.12.2018. 17:51

Peta generacija mladih oficira Oružanih snaga /OS/ BiH danas je u Sarajevu položila svečanu zakletvu.

Osnovnu oficirsku obuku uspješno su završila 64 kandidata, koji su potpisali ugovore o prijemu u vojnu službu Oružanih snaga BiH u kategoriji oficira, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Svečanu zakletvu položilo je 48 mladića i 16 djevojaka koji će u vojnu službu stupiti u početnom činu potporučnika, a u budućnosti će obavljati dužnosti na liderskim pozicijama u jedinicama Oružanih snaga. 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da su mladi oficiri budućnost Oružanih snaga BiH. 

On je istakao da je izbor i obuka oficira Oružanih snaga BiH organizovan ne samo radi podmlađivanja oficirskog kadra, već i da bi bila obezbijeđena jednobraznost selekcije i prijem zasnovan na najsavremenijim metodama s ciljem maksimalnog kvaliteta izabranog osoblja. 

Mašović je izrazio zahvalnost partnerima koji pomažu da Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH realizuju ovaj važan projekat. 

Zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić rekao je da je proces obnavljanja oficirskog kadra izazovan i odgovoran posao, koji Ministarstvo obrane smatra jednim od prioriteta s ciljem dobijanja lica u sistemu Oružanih snaga BiH koja će biti spremna da nastave put integracija BiH u EU i NATO. 

Najuspješniji polaznik pete generacije oficira potporučnik Tanja Cvetković rekla je da je velika čast biti oficir Oružanih snaga BiH i da se uloga mladih ljudi ovim činom mijenja i postaje veća i odgovornija. 

Cvetkovićeva je naglasila da će se i ona i njene kolege truditi da opravdaju ukazano povjerenje, te da će se maksimalno angažovati na daljem ličnom usavršavanju. 

Ceremoniji u Domu Oružanih snaga u Sarajevu prisustvovali su zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Sead Jusić, zamjenici načelnika general-bojnik Gojko Knežević i general-bojnik Ivica Jerkić, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu Morten Henriksen, komandant EUFOR-a Martin Dorfer, te parlamentarni vojni predstavnik Boško Šiljegović. 

Ceremoniji su prisusvovali i predstavnici Ambasade Velike Britanije u BiH, vojnodiplomatskog kora akreditovani u BiH, te članovi porodica mladih oficira.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм