Tandžu Biglič

Promjena Dejtona samo uz saglasnost svih u BiH

  • 04.10.2019. 10:09

Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a Dejtonski mirovni sporazum može biti promijenjen samo uz saglasnost svih strana u BiH, izjavio je ambasador Turske u Beogradu Tandžu Biglič.

"Ako bude nekih izmjena ili poboljšanja ovog sporazuma, to mora biti urađeno u saglasnosti svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija", rekao je Biglič za "Blic".

Odgovarajući na pitanje da li zna da je SDA Bakira Izetbegovića nedavno usvojila deklaraciju koja bi trebalo da dovede do ukidanja Republike Srpske i da li bi Turska podržala tu ideju, Biglič je naveo da je "Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo, uz saglasnost svih strana".

"Smatram da će rezultati trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH tokom posjete Srbiji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana konkretno doprinijeti cijelom regionu", istakao je Biglič.

On je naveo da će tokom predstojeće Erdoganove posjete Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH, u Sremskoj Rači biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Biglič je rekao da će tokom Erdoganove posjete, planirane za 7. i 8. oktobar, između ostalog, biti održan i poslovni forum kojem će prisustvovati 200 turskih privrednika, kao i trilateralni samit lidera Srbije, Turke i BiH.

Тагови: