FBiH

"Proglašenje stanja nesreće ako se nastavi sadašnje stanje"

  • 20.10.2020. 14:39

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da Federacija BiH (FBiH) može ponovo proglasiti stanje nesreće ako se nastavi ovakva situacija u vezi sa širenjem virusa korona.

Mandić je naveo da je i prije oko mjesec dana, kada je tražena ta mjera, rečeno da epidemiološka situacija nije takva da bi se proglasilo stanje nesreće.

– Mi ćemo ponovo predložiti, ako se nastave ovakve brojke novozaraženih na 100.000 stanovnika, da se na nivou FBiH uvede stanje nesreće – rekao je Mandić za sarajevski “Dnevni avaz”.

Mandić je konstatovao da na nivou BiH mogu biti iskorištena ustavna ovlaštenja za zabranu putovanja, ulazaka, zatvaranje granica, ali da je sada riječ o lokalnoj transmisiji virusa korona.

– Država može ovo uraditi, ali to smo već probali i imali smo rezultate. Ali ovo je sada lokalna transmisija – zaključio je federalni ministar zdravstva.

On je dodao da se do pronalaženja vakcine svi moraju ponašati odgovorno.

– Čudi me da toliko dugo ponavljamo iste stvari i stalno se nailazi na nerazumijevanje. Držati distancu, nositi maksu i prati ruke… zar je to teško? Međutim, ljudi idu u svatove, na koncerte, predizborne skupove, dišu jedni drugima za vrat, neozbiljno shvataju situaciju i ovo je posljedica toga – istakao je Mandić.

Prema njegovim riječima, federalni Krizni štab donio je naredbe u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona i dao ovlaštenja kantonima.

– Kantonalni krizni štabovi moraju preuzeti odgovornost, ne kriti se iza FBiH i iza države – poručio je Mandić.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)