Prodanović: Žalbe dovode u pitanje valjanost odluke CIK-a

  • 04.08.2020. 12:27

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović izjavio je Srni da je veliki broj žalbi na odluku za štampanje glasačkih listića za lokalne izbore u BiH simpromatičan u kontekstu toga da li je Centralna izborna komisija BiH izabrala najboljeg, najpovoljnijeg i najkvalitetnijeg ponuđača.

Prodanović je rekao da se nada da će Kancelarija za žalbe brzo reagovati kako ne bi došlo do ugrožavanja rokova za održavanje lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar, ali da je CIK BiH trebalo da vodi računa o tome da se ne prolongira štampanje glasačkog materijala

"Veliki broj žalbi na odluku ugovornog organa za štampanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore u BiH simpromatičan je u kontekstu toga da li je upitna, da li je kompetentna, odnosno da li je valjana odluka CIK-a u smislu da je izabran najbolji, najpovoljniji i najkvalitetniji ponuđač", rekao je Prodanović.

Prodanović, koji je u više navrata bio član Intereresorne radne grupe parlamenta BiH koja je dugo radila na izmjenama Izbornog zakona BiH, ističe da treba sačekati odluku Kancelarije za razmatranje žalbi BiH.

"CIK bi morao voditi računa pri ovakvim odlukama kako se ne bi odlagao proces štampanja glasačkih listića što bi moglo da izazove probleme sa kašnjenjem i neblagovremenim štampanjem glasačkih listića, a samim tim i održavanjem lokalnih izbora u BiH", rekao je Prodanović.

Komentarišući činjenicu da žalbeni postupci u BiH traju dugo, Prodanović je rekao da je to loše, ali da je u ovom slučaju neophodno da Kancelarija za razmatranje žalbi brzo i efikasno reaguje.

"Ukoliko bude žalbi i na takvu odluku, onda bi Sud BiH mogao da donese konačno rješenje", rekao je Prodanović.

Prodanović je izrazio nada da će "cijela igra oko CIK-a i održavanja lokalnih izbora u BiH biti povoljno završena".

"Nadam se da će se sve posložiti kako treba, ali cijela ova igra ukazuje na upitnost kompetencija nelegitimno i u suprotnosti sa zakonom izabranog najvećeg broja članova CIK-a. Mislim da u određenom smislu u svemu ovome postoji odgovornost onih koji su pristupili takvom procesu, a koji često optužuju neke od političkih partija koje su nosioci vlasti u BiH", istakao je Prodanović.

Grupa kompanija uputila je žalbu CIK-u BiH na odluku da firma "Unioninvestplastika" iz Sarajeva bude angažovana za štampanje i pakovanje glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar ocijenio je da bi u ovoj situaciji moglo doći do ugrožavanja rokova prilikom sprovođenja izbornih procedura.

On je rekao za Dnevni avaz da je žalba proslijeđena Kancelariji za razmatranje žalbi od koje je zatražena hitnost u postupanju, ukazujući da glasački listići moraju biti spremni do kraja septembra da bi bili poslati glasačima koji su se prijavili za glasanje putem pošte.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.