Poslanik SNSD-a u Domu naroda

Prodanović: Moramo ispuniti određene uslove da bismo ukinuli OHR

  • 06.08.2019. 14:37

Poslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su koalicioni partneri prihvatili ukidanje nadležnosti OHR-a u okviru dogovorenih Principa za formiranje vlasti na nivou BiH između SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

Prodanović je rekao da je ostalo još mnogo koraka da se uradi kada je riječ o ukidanju nadležnosti OHR-a. 

"Dugo godina je odnos SNSD-a prema ovom pitanju jasan. Drago nam je da su koalicioni partneri prihvatili ovo. Preostaje nam da ispunimo određene uslove, jer ukidanje OHR neće zavisiti samo od naših zahtjeva, nego i praktičnih koraka koji će dovesti BiH što je moguće prije u status kandidata EU", rekao je Prodanović za televiziju "N1". 

On je istakao da je najvažnije da građani BiH konačno imaju dobru vijest da će uskoro biti uspostavljena izvršna vlast. 

"Stav SNSD-a je da ćemo u cjelini poštovati ovaj sporazum, a vjerujem da će to uraditi i HDZ i SDA", rekao je Prodanović, komentarišući konačni dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH. 

On je napomenuo da je sada na potezu Predsjedništvo BiH da predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a da Predstavnički dom odmah pristupi izboru tog predsjedavajućeg. 

Komentarišući dogovor u vezi sa NATO-om, Prodanović je ocijenio da je važno je da se ne dovodi u pitanje dosadašnja saradnja sa Sjevernoatlantskim savezom, a da će se svi procesi provoditi onako kako je definisano Ustavom i zakonima. 

"Zajednički ćemo dolaziti do rješenja koja će biti prihvatljiva", istakao je on. 

Prodanović kaže da je sve moguće ukoliko postoji dobra volja, te da su tu volju juče pokazali lideri stranaka koje su potpisale Principe za formiranje vlasti na nivou BiH. 

Delegat HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Bariša Čolak izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom o formiranju vlasti na nivou BiH i istakao da sporazum osigurava izmjenu Izbornog zakona, kao i nastavak potrebnih reformi na evroatlantskom putu BiH. 

"Činjenice da je sporazum rezultat kompromisa i konsenzusa koji osigurava brzo uspostavljanje vlasti na nivou BiH, izmjenu Izbornog zakona u skladu sa evropskim i domaćim sudovima, osiguranje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana, te nastavak svih potrebnih reformi i nastavak našeg evropskog i NATO puta, više su nego dovoljni razlozi za iskazivanje zadovoljstva", rekao je Čolak. 

Iz Saveza za bolju budućnost BiH potvrdili su da nisu bili učesnici pregovora SDA, HDZ-a i SNSD-a o formiranju vlasti, ali da su podržali deblokiranje reformskih procesa. 

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović juče su u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH koji je dogovreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија