Tužilaštvo BiH

Procesuiranje korupcije i dalje jedan od najvećih problema u BiH

  • 25.11.2018. 19:20

Procesuiranje korupcije i dalje je među najvećim problemima u radu tužilaštva u BiH. Žale se na to u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji imenuje i nadgleda nosioce pravosudnih institucija BiH.

U odgovorima na upitnik Evropske komisije bh-vlasti su i priznale da se predmetima korupcije u institucijama ne bave specijalizovani tužioci, nego oni koje za to proizvoljno odredi glavni tužilac, iako se skoro pola optužbi odnosi na zloupotrebu položaja. 

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija kaže da je nekoliko tužilaca završilo kurs o borbi protiv korupcije i informatičkog kriminala, ali da još nema rezultata.

"Neki od tužilaca već su osposobljeni specijalistički upravo za tu oblast, ali rezultate njihovog rada tek očekujemo u nekom budućem periodu. To jeste bio problem i to smo prepoznali i organizovali takvu vrstu edukacija", istakoa je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. 

Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala trenutno postoji pri Republičkom tužilaštvu u Srpskoj, ali i dalje glavni tužilac određuje ko će se baviti predmetom korupcije. Posebno tužilaštvo koje se tim problemom bavilo u Srpskoj raspušteno je još 2016. godine, jer nije dalo očekivane rezultate. 

Pravnici tvrde da problem u procesuiranju korupcije ne treba tražiti u specijalizovanim tužiocima, nego u neodgovornosti u radu na određenom predmetu. 

"Ne moramo imati tužioce koji će se posebno baviti samo korupcijom, nego moramo imati tužioce koji su posebno spremni da se uhvate u koštac sa korupcijom i one koji su spremni da otkriju najveće korupcionaške afere, kojih sigurno i u BiH i u Republici Srpskoj ima, ali mora imati kvalitetne isražioce, kvalitetne organe gonjenja koji će pronaći učinioce tih krivičnih djela, koji će provesti kvalitetnu istragu u tim predmetima, podići kvalitetnu optužnicu zasnovanu na zakonitim dokazima, jer imamo činjenicu da u posljednje vrijeme sve češće presude padaju zbog nezakonitih dokaza", istakao je Milan Petković, pravnik. 

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i ranije su potvrdili da je veći broj optužnica protiv korupcije završio mizernim kaznama. Ipak, poručuju i da su od 2003. godine reformom pravosuđa  postignuti zapaženi rezultati, ali da još nisu dovoljni. Do kraja 2019. godine Visoki sudski i tužilačk isavjet trebalo bi da sprovede i Akcioni plan kako bi korupciju sveli na minium, a podrazumijeva i izmjene zakona, kao i veće kontrole unutar institucija.
 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.