Kasarna "Božan Šimović"

Pripadnici Oružanih snaga BiH ispraćeni u Avganistan

17:17, 12.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pripadnici Oružanih snaga BiH, koji odlaze u vojno-policijsku misiju u Avganistan, ispraćeni su danas na ceremoniji u kasarni “Božan Šimović” u Čapljini.

Riječ je o desetoj rotaciji Pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiji podrške miru “Odlučna podrška” u Avganistanu, te četvrtoj rotaciji Vojne policije iz sastava Brigade taktičke podrške Oružanih snaga koja odlazi u vojno-policijsku misiju u Avganistan.

Pješadijska jedinica iz sastava Četvrte pješadijske brigade i jedinica Vojne policije, u kojima su i tri pripadnice Oružanih snaga BiH, nakon rigorozne selekcije prošli su zahtjevne, fizički naporne i iscrpljujuće višemjesečne treninge, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Ceremoniji ispraćaja jedinica prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na čelu sa ministrom odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marinom Pendeš i komandantom Operativne komande Oružanih snaga general-majorom Radovanom Ilićem, kao i predstavnici lokalnih, kantonalnih i institucija BiH, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u BiH, Štaba NATO u Sarajevu i Komande EUfOR-a, te članovi porodica pripadnika Oružanih snaga koji odlaze u misiju. Neki od najbližih su i zaplakali na ceremoniji.

Na ceremoniji je istaknut veliki značaj učešća jedinica Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru.