Ministarstvo civilnih poslova

Prioritet je zdravlje građana

  • 13.03.2020. 16:10

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara saopštilo je da od prvih informacija o virusu korona u Kini do danas, kada je virus prisutan u BiH, svakodnevno radi na rješavanju ovog globalnog zdravstvenog problema u skladu sa ovlaštenjima koje ima.

Neophodno je naglasiti da je prema članu 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, Ministarstvo civilnih poslova nadležno u oblasti zdravstva za obavljanje poslova i izvršavanje zadataka koji su u nadležnosti BiH i koji se odnose na utvrđivanje temeljnih principa koordinacije aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definisanje strategije na međunarodnom planu, navedeno je u saopštenju.

Napominje se da je u skladu sa navedenim ingerencijama Ministarstvo organizovalo dvije konferencije za oblast zdravstva u BiH tokom kojih su razmijenjena iskustva o preduzetim mjerama i planiranim aktivnostima.

Drugi sastanak je održan u proširenom sastavu uz prisustvo ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića, direktora Granične policije BiH Zorana Galića i direktora Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije.

Održan je i odvojeni sastanak sa direktorom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH tokom kojeg su razmijenjene informacije o virusu korona i neophodnim mjerama za prevenciju.

"Kontinuirano se koordinišu i mjere pojačanog zdravstvenog nadzora i prati njihova realizacija s posebnim akcentom na granične prelaze u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je na vanrednoj sjednici Savjeta ministara održanoj 5. marta usvojen Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o preduzetim mjerama u BiH u vezi sa zaustavljanjem pojave virusa i suzbijanjem širenja zarazne bolesti prouzročene virusom korona.

Takođe, 13. februara održane su tri video konferencije posvećene virusu korona.

"Prva je organizovana u Kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, na inicijativu Ambasade Kine u BiH, tokom koje su kineske zdravstvene vlasti podijelile svoja iskustva i znanja o prevenciji i liječenju virusa korona sa ekspertima iz oblasti javnog zdravlja iz zemalja '17+1", podsjeća se u saopštenju.

Drugu konferenciju je organizovala Ambasada Hrvatske u BiH za sve ambasadore u BiH, Ministarstvo civilnih poslova, predstavnike nadležnih ministarstava, Graničnu policiju i Međunarodni aerodrom Sarajevo, sa ciljem razmjene informacija o preduzetim mjerama na svim nivima u skladu sa strukturom i nadležnostima, a poseban akcent je stavljen na mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

"Treću video konferenciju organizovao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, doktor Hans Kluge, sa ministrima zdravstva zemalja zapadnog Balkana. Tema konferencije je približavanje zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana i EU, a na konferenciji učestvuje ministar civilnih poslova Ankica Gudeljević", navodi se u saopštenju.

Uvedene su i mjere potpune zabrane ulaska u BiH osobama koje dolaze iz najrizičnijih zemalja podjednako kao i mjere samoizolacije.

Ministarstvo civilnih poslova ističe da svakodnevno usaglašava i koordiniše mjere koje se preduzimaju na entitetskim nivoima, kao i u Brčko distriktu, a da se građanima svakodnevno skreće pažnja na poštivanje svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje najbližih i ostalih građana BiH.

"Veoma važno je imati u vidu da proglašena pandemija virusa korona, kao i prisustvo virusa u BiH, nije, niti smije biti političko pitanje nego zdravstveni problem na čijem rješavaju sve instance treba da rade prema najvišim profesionalnim standardima i za najveće dobro svih građana podjednako", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo civilnih poslova ističe da će i dalje, na isti način kao i do sada, odgovorno i predano, u skladu sa nadležnostima, preduzimati mjere, koordinisati aktivnosti, nastojati da poveća nivo komunikacije i iznad svega brine isključivo o građanima.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.