Ambasador SAD

Prioritet - članstvo BiH u NATO i EU

  • 07.03.2019. 16:06

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson poručio je danas da će mu prioritet biti da pomogne BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO i EU.

Nelson je na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost u Sarajevu rekao da će SAD i dalje biti uz one koji rade na ostvarivanju napretka, jer slaba ekonomija i visoka stopa nezaposlenosti podrivaju stabilnost. 

"Endemska korupcija osakaćuje produktivnost, obeshrabruje strane investitore, a najtalentovanije i najambicioznije tjera da napuste zemlju. SAD će nastaviti da pomažu BiH da unaprijedi rad agencija za sprovođenje zakona, poveća bezbjednost granica i bori se protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i protiv stranih uticaja koji sprečavaju napredak zemlje", istakao je Nelson. 

Prema njegovim riječima, SAD će nastaviti promovisati efikasnu vlast i vladavinu zakona, viši stepen transparentnosti i odgovornosti te pomoći svim građanima, bez obzira na njihovu vjersku ili etničku pripadnost i identitet. 

"Naša podrška i pomoć pokrivaju cijelu BiH i u oblasti poboljšanja kvaliteta obrazovanja i podrške medijskim slobodama i civilnom društvu. Radimo na poboljšanju poslovne klime, na promovisanju poreske reforme, modernizovanju energetskog sektora i pomaganju poljoprivrednicima da pristupe tržištu EU", rekao je on. 

Nelson je poručio da će kao ambasador nastaviti dokazivati da je SAD istinski prijatelj BiH, pojašnjavajući i postojeću mogućnost za nastavak i unapređenje partnerstva sa NATO-om. 

"NATO saveznici uputili su poziv BiH da dostavi Godišnji nacionalni program, tehnički dokument koji će Alijansi omogućiti da proširi podršku za prioritete u BiH, uključujući borbu protiv terorizma, bezbjednost granica, reakciju na prirodne katastrofe, kibernetičku bezbjednost, te unapređenje reforme odbrane", rekao je on. 

Američki ambasador je podvukao da dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači da BiH postaje član NATO-a te da je riječ o još jednom koraku naprijed u ovom partnerstvu. 

"SAD računaju na BiH kada je u pitanju nastavak njenog važnog partnerstva sa NATO-om. Sprovođenje usaglašenih reformi uvijek predstavlja važan signal investitorima i partnerima. U međuvremenu, radiću kako bih pomogao da što više građana uvidi da je NATO platforma koja pruža bezbjednost stabilnost svima u zemlji", istakao je Nelson. 

On je napomenuo da je svjestan da su u toku razgovori u BiH koji se tiču formiranja vlasti izrazivši uvjerenje da postoji jasan konsenzus u vezi sa partnerstvom sa NATO-om. 

"Mislim da postoji prostora za dogovor. Jasno je da je interes SAD i NATO-a da se zaštiti mir u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kada je prihvatio moje akreditive, zahvalio je SAD za pomoć u okončanju rata i uspostavljanju mira", rekao je Nelson. 

On je istakao da je mir važno postignuće koje treba održavati i unapređivati i istakao da će novim razgovorima sa liderima u BiH i partnerstvo sa SAD napredovati. 

Nelson je podvukao jasan stav SAD da nema nikakve paralele između pregovora koje vode Beograd i Priština sa BiH ističući da je u čitavom regionu potrebna politička hrabrost da se prave važni kompromisi i poboljša bezbjednost zapadnog Balkana. 

On se osvrnuio i na uticaj Ruske Federacije u regionu navodeći da je ta zemlja važan pratner u Savjetu za sprovođenje mira sa kojom se moraju dogovarati i usaglašavati stavovi. 

Nelson je rekao da postoji negativan uticaj Rusije na zapadnom Balkanu u pokušajima destabilizacije Crne Gore, ističući da SAD ozbiljno radi da se tome suprotstavi. 

Američki ambasador je rekao da će SAD pomoći vlastima u BiH kada je riječ o razmjeni informacija o borcima na stranim ratištima kao i da će fokus u narednom periodu biti na pripremama za njihov povratak, napominjući da će u narednom periodu imati puno više informacija kada je riječ o ovom pitanju.