Bruka

Prilepinu i dalje zabranjen ulazak u BiH

  • 24.08.2019. 09:26

Zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, po naredbi Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, na snazi je već godinu dana.

Granična policija BiH je 23. avgusta prošle godine vratila Prilepina sa graničnog prelaza Rača u Srbiju i zabranila mu ulazak u BiH, uz obrazloženje da "predstavlja bezbjednosnu prijetnju za ovu zemlju". 

Prilepinu je ulazak u BiH zabranjen naredbom OBA, koja je i dalje na snazi, za koju niko od rukovodstva ove agencije nikada nije dao razumno obrazloženje, niti objasnio zbog čega jedan pisac predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, javni poredak i međunarodne odnose BiH. 

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Goran Selak rekao je za "Glas Srpske" da je zabrana ulaska Prilepinu u BiH jedan od apsurdnih slučajeva zbog kojih je neophodno da BiH dobije funkcionalnu vlast u kojoj će participirati ljudi koji će na pravi način zastupati i štititi interese Srpske i srpskog naroda. 

Član tog odbora Kostadin Vasić rekao je da je "crnje od najcrnjeg humora u svemu tome je to što je zabranu ulaska jednom od najčitanijih savremenih ruskih pisaca potpisao čovjek sa falsifikovanom diplomom, direktor OBA Osman Mehmedagić. 

"U korak s njim ide ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, koji vrata BiH širom otvara islamskim povratnicima sa stranih ratišta, a zatvara ljudima kao što je Zahar Prilepin", rekao je Vasić. 

Član skupštinskog odbora Dragan Galić naveo je da je zabrana jednom piscu da dođe u BiH i govori istinu vjerovatno rezultat toga što ta istina nije odgovarala nekim pojedincima, što je nedopustivo. 

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić navela je da je prošle godine Prilepin trebalo da bude gost književne večeri u sklopu manifestacije "Kočićev zbor", dodajući da joj je žao što je protekla godina dana, a da se ništa nije promjenilo po pitanju statusa tog pisca.