Prijedlog zakona o izboru sudija u Ustavnom sudu još u životu

  • 20.05.2020. 18:19

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH, pa će se poslanici o mišljenju Komisije ponovo izjašnjavati na narednoj sjednici.

Poslanici HDZ-a nisu se vratili na sjednicu, tako da nisu ni učestvovali u glasanju.

Usvojen je i prijedlog Dženana Đonlagića koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana CIK-a iz reda hrvatskog naroda, koji će zamijeniti dosadašnjeg člana Stjepana Mikića, koji je podnio ostavku radi odlaska u penziju.

Danas je usvojen i Prijedlog zakona poslanika Denisa Zvizdića /SDA/ o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, koji podrazumijeva da se PDV umjesto 10. plaća na kraju mjeseca.

Usvojen je i Zvizdićev zaključak da ovaj prijedlog i Dom naroda razmatra po hitnom postupku, kao i zaključak poslanika Јasmina Emirića /A-SDA/ da se prijave podnose do kraja mjeseca po isteku preskog perioda.

Poslanici su danas usvojili i Prijedlog zakona poslanika Naše stranke Predraga Kojovića, Mirjane Marinković Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta o dopuni Zakona o akcizama.

Prijedlog zakona podrazumijeva da se akciza plaća samo po litru apsolutnog alkohola zbog povećane potrebe proizvodnje dezinfekcionih sredstava usljed pandemije virusa korona.

Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH u borbi protiv virusa korona, koji podrazumijeva da se zvaničnici tokom ove godine odreknu 20 odsto od ostvarene neto plate i sredstva izdvajaju u poseban fond nije dobio entitetsku podršku, te će se o ovom prijedlogu Dom izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Predstavnički dom danas je usvojio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, u prvom čitanju, uz zaključak poslanika Јasmina Emrića da do drugog čitanja Savjet ministara dostavi svoje mišljenje o izmjeni i dopunama ovog zakona.

U drugi krug glasanja ide Prijedlog zakona, u prvom čitanju, o izmjenama Zakona o platama i naknadama u zajedničkim institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Poslanici su usvojili zaključak Nermina Nikšića kojim Predstavnički dom traži od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH prciznu informaciju o tome kako je došlo do davanja saglasnosti firmi "Srebrena malina" za nabavku respiratora i dostavi je u roku od sedam dana.

Na današnjoj sjednici je usvojen i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Prema Izjveštaju, broj izbjeglica iz BiH koji se nalazi van zemlje je 17.694, dok je u BiH trenutno 32.145 porodica, odnosno 96.830 raseljenih lica.

U Izvještaju je navedeno da je evidentiran 1.061.000 povratnik u BiH.

Poslanici su dali saglasnost i za nekoliko ratifikacija ugovora.

Usvojeni su i Izvještaji Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH za 2017. i 2018 godinu, kao i godišnji izvještaji o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2017. i 2018. godinu.

Predstavnički dom je usvojio i izvještaje Ministartva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2017. i 2018. godinu.

Poslanici su danas usvojili i nekoliko specijalnih izvještaja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i preporuke navedene u tim izvještajima, kao i nekoliko komisijskih izvještaja o postizanju saglasnosti u Kolegijumu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović najavio je da bi naredna sjednica ovog doma trebala biti održana oko 10. juna.