Savjet ministara u tehničkom mandatu

Prijedlog ugovora za zaštitu od poplava u Srpskoj od 19 miliona evra

  • 22.11.2019. 20:43

Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je danas prijedlog ugovora o finansiranju projekta zaštite od poplava u Republici Srpskoj sa 19 miliona evra, sa rokom otplate 25 godina, uključujući grejs-period od pet godina.

Sporazum se zaključuje između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke (EIB), saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Riječ je o drugoj fazi realizacije projekta mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, u okviru koje će biti nastavljena izgradnja nasipa u opštinama u prioritetnim područjima.

Ukupna vrijednost ove faze realizacije projekta procijenjena je na 41,83 miliona evra. Uz 19 miliona evra kredita od EIB-a, od domaćeg doprinosa i iz drugih izvora biće obezbijeđeno još 22,08 miliona evra.

Prijedlog ugovora će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika odredi ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu.

Savjet ministara usvojio je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju projekta "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj - dva" između BiH i Republike Srpske i EIB-a u iznosu 30 miliona evra.

Projekt se odnosi na izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode na području 34 opštine u Republici Srpskoj, u periodu od 2020. do 2024. godine.

Cilj projekta je obezbjeđivanje odgovarajućih usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije za više od 216.000 stanovnika.

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma o zajmu od 15 miliona evra za projekat "Rehabilitacija i modernizacija Pumpno-akumulacione hidroelektrane `Čapljina`", radi zamjene dotrajale opreme i modernizacije postrojenja starog 40 godina.

Riječ je o sporazumu između Njemačke razvojne banke /KFV/ i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, Federacije BiH, koju predstavlja federalno Ministarstvo finansija i Elektroprivrede "Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" iz Mostara - agencija za izvršenje projekta, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Očekuje se da će rehabilitacijom i modernizacijom biti povećana proizvodnja električne energije, kao i raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Indirektne koristi od ovog projekta imaće lokalna zajednica, kao i svi korisnici elektroenergetskog sistema u BiH, ističe se u saopštenju.

Prijedlog sporazuma će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

Rok otplate je 15 godina, uključujući pet godina grejs-perioda.

Inicijativa za ugovor sa EIB o 140 miliona evra kredita

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o 140 miliona evra kredita između BiH i Evropske investicione banke za finansiranje izgradnje dionice auto-puta Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan na Koridoru "Pet ce".

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs-perioda, saopšteno je iz Savjeta ministara u u tehničkom mandatu.

Na dionici Poprikuša-Nemila planirana je izgradnja 5,5 kilometara auto-puta, što uključuje tunel Golubinja u dužini oko 3,6 kilometara, po dva vijadukta i mosta, nadvožnjak i petlja Poprikuše.

Izgradnjom ove putne infrastrukture znatno bi bila smanjena saobraćajna udaljenost između Žepča i Zenice.

Dionica Tarčin-Ivan uključuje izgradnju oko 6,9 kilometara auto-puta sa dva mosta ukupne dužine oko 1,1 kilometar, odmoralištem, tunelom Ivan u dužini 1,8 kilometara i privremenim priključkom na magistralni put M17.

Ovim bi bilo znatno smanjeno vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara, navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara u tehničkom mandatu utvrdio je i Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 20 miliona evra za razvoj infrastrukture tramvajskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Sredstva će biti upotrijebljena za sanaciju 19,5 kilometara dvokolosječne tramvajske pruge, što će doprinijeti poboljšanju javnog prevoza i pozitivno uticati na kvalitet vazduha i zaštitu životne sredine.

Očekuje se da će projekt biti završen do 31. decembra 2022. godine.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs-perioda na otplatu glavnice, a prijedlog ugovora će Ministarstvo finansija i trezora u Savjet ministara u tehničkom mandatu uputiti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara u tehničkom mandatu imenovao je Moniku Mijić za vršioca dužnosti rukovodioca Kancelarije agenta Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ova odluka donesena je na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu, a s ciljem sprečavanja štetnih posljedica po BiH.

Za vršioca dužnosti agenta izabrane su Vanja Bjelica Prutina i Belma Skalonjić.

Imenovanje je izvršeno do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od tri mjeseca, počevši od 26. novembra, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je donesena i odluka o izmjenama odluke o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova pregovaračkih timova za sprovođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Izmjenama odluke za člana Zajedničkog odbora po pitanjima iz Aneksa A Sporazuma imenovana je ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš.

Najavljeno je da je prva sjednica Zajedničkog odbora za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine planirana za 3. decembar.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je donio odluku o imenovanju delegacije BiH pri Komitetu eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Za šefa delegacije BiH određen je Nezir Pivić iz Ministarstva pravde, a članovi su predstavnici nadležnih BiH institucija, kao i entitetskih i distrikta Brčko.