Nezapamćeni skandal

Prije osam godina raport Izetbegoviću podnio komandant "divlje" jedinice u neregularnoj uniformi FOTO/VIDEO

  • 17.05.2019. 11:27

Prije nešto više od osam godina, tačnije 15. aprila 2011. u zeničkoj kasari 7. muslimanske brigade na obilježavanju 6. godišnjica 2. Pješačkoga (rendžerskoga) puka Oružanih snaga BiH i godišnjice formiranja tzv. Armije BiH najviši civilni i vojni vrh BiH, ali i zapanjeni gosti, svjedočili su nezapamćenom skandalu i ostali zatečeni i šokirani.

Pojedini najviši komandanti OS BiH, penzionisani i aktivni generali za Dnevni list su posvjedočili da je u jednom trenutku iznenada pred bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iskočio nepoznati "divlji" komandant u neregularnoj uniformi i gromoglasno podnio raport "vrhovnom komandantu".

U tom trenutku su svi bili zbunjeni, malo kome je bilo jasno šta se događa, osim naravno režiserima te predstave.

Taj nezapamćeni skandal u Zenici, sarajevski mediji su prešutjeli i pobrisali.

Svjedoci tvrde da je tada u kasarni 7. muslimanske brigade najmanje bilo službenih uniformi Oružanih snaga BiH, a da su dekor činile uniforme ratnih, tada već odavno ugašenih jedinica.

Hrvatskim i srpskim generalima su se bošnjački generali izvinjavali i govorili da im je veoma neugodno.

Naravno, niko nije odgovorao pred zakonom zbog ovoga. Protiv Bakira Izetbegovića nije podnesena krivična prijava, kao što je to ovih dana uradio član Predsjedništva Željko Komšić protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika i to zbog mogućeg verbalnoga delikta, a ne zbog nekog konkretnog poteza.

Nakon prijave Željka Komšića, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet u slučaju Dodik. Ne bi bilo zgoreg da Komšić pregleda i fotografije iz Zenice 2011. godine koje dokazuju moguće konfrontiranje sa zakonima ove zemlje od strane "patriota".

Ovo aktiviranje memorije iz Zenice je veoma bitno u kontekstu neprincipijelnog linčovanja Milorada Dodika od strane sarajevskoga "mindera" zbog njegove najave da će na obilježavanju Dana 3. Pješadijskog Republika Srpska puka biti i uniformi bivše Vojske Republike Srpske.

Zapravo, bijes je izazvala kasnija dopuna u kojoj je Dodik precizirao da će uniforme ugašene vojske obući jedan broj pripadnika Trećeg puka.

Poznato je da pukovi Oružanih snaga BiH, čiji su centri u Čapljini, Rajlovcu i Banjaluci, baštine tradiciju vojske i naroda iz kojih su proizašli. Njihova isključiva nadležnost je da njeguju i slijede tradiciju na ceremonijama jednom godišnje.

Veoma važno je naglasiti ono što se u javnosti možda svjesno prešućuje u napadima na Dodika – unutar Oružanih snaga postoji Pravilnik koji dopušta da u posebnim prilikama, na obilježavanju godišnjica pukova pripadnici pukova mogu da nose i svečane uniforme.

Postrojena jedinica sa ratnim uniformama tzv. Armije BiH može se vidjeti na sljedećem videu.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана