Semiha Borovac

Porodice boraca povratnika iz Sirije stižu u Salakovac

  • 04.07.2019. 17:48

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac izjavila je danas prilikom posjete Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, kod Mostara, da će ovaj centar, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca povratnika iz Sirije.

"Prilikom njihovog povratka Ministarstvo bezbjednosti (u Savjetu ministara u tehničkom mandatu) pravi procjene i onda odlučuje prema zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje drugo da borave, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija", rekla je Borovčeva. 

Za Salakovac, gdje se trenutno nalazi 180 lica, od kojih 162 migranata, Borovčeva kaže da je jedna od najboljih ustanova za prihvat migranata u BiH i da može poslužiti kao dobar primjer. 

"Oni imaju tri obroka dnevno, zdravstvenu zaštitu, djeca su posebno animirana, od učenja jezika do neformalnog obrazovanja, a nastoji se omogućiti i nastavak njihovog redovnog školovanja", rekla je Borovčeva. 

Odgovarajući na pitanje o uslovima smještaja migranata u BiH, posebno u centru Vučjak u Bihaću, Borovčeva je podsjetila da je odlučeno da se taj centar izmjesti u federalnu opštinu Doboj Istok koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uslove. 

Upravnik Centra Salakovac Ahmet Sijamhodžić kaže da trenutno ovdje borave 162 migranta, i to 100 iz Iraka, 30 iz Irana, 16 iz Avganistana, sedam iz Sirije, šest iz Pakistana i tri sa Nepala, te da je među njima 83 djece. 

Predstavnici Vlade Švicarske, UNHCR-a i Borovčeva uručili su Centru donaciju - kombi u vrijednosti od 35.000 evra koje je nabavila Vlada Švajcarske. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.