Sud BiH

Presuda za zločine nad Srbima na području Trnova

  • 04.03.2021. 07:16

Sud BiH danas će izreći prvostepenu presudu Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženim za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Optužnica ih tereti i za protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području Trnova, paljenja imovine, te ubistva i nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo krivicu optuženih.

Tužilac Vesna Ilić se tada, uvažavajući situaciju sa pandemijom, kratko osvrnula na završnu riječ koju je Sudu predala u pisanom obliku, na 206 stranica.

Ilićeva je istakla da je u završnoj riječi detaljno obrazloženo zbog čega Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu od maja 1992. godine.

Ona smatra dokazanim da je Godinjak bio načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/, načelnik Štaba Teritorijalne odbrane /TO/ i član Ratnog predsjedništva u Trnovu.

Ilićeva je istakla da se uloga Medarisa Šarića, kao komandanta Štaba TO-a, ne može minimizovati zbog njegovog zdravstvenog stanja, usljed čega je funkciju obavljao uz kraće prekide.

Prema njenim riječima, svjedoci su nedvosmisleno potvrdili da je Bunoza, koji je bio bio komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga /HOS/, dolazio sa Igmana sa svojim pripadnicima u Trnovo.

Ti dolasci, kako je navela, nisu bili bez znanja i prećutnog odobravanja prvooptuženog i drugooptuženog.

Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.

Тагови: