Bivši gradonačelnik Mostara

Preminuo Ljubo Bešlić

  • Извор: Кликс
  • 03.09.2021. 15:22

Nakon duge bolesti danas je u 63. godini u zagrebačkoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" preminuo bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potvrđeno je za federalne medije.

U februaru ove godine Bešlić je hitno prebačen u Zagreb na transplantaciju srca koja je uspješno obavljena. Nažalost, sedam mjeseci poslije je preminuo. Zbog hroničnih problema s kardiovaskularnim sistemom više puta je operisan u BiH, ali i u inostranstvu.

Ljubo Bešlić je rođen 17. jula 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine, te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u historiju kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada. Prije toga je bio zamjenik gradonačelnika 2003. godine.

Nakon jednog od povrataka s liječenja u Gradskoj vijećnici Mostara je rekao kako su pozicija gradonačelnika i rad bez Gradskog vijeća najveća kazna koju neko može dobiti i da je upravo to uticalo na njegovo zdravlje.

Od 2006. do sredine 2009. vršio je dužnost predsjednika Udruženja opština i gradova Federacije BiH. Prvi je gradonačelnik ujedinjenog Mostara nakon rata, a za vrijeme njegovog prvog mandata Stari most je ušao na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Stari most je prvi spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je ušao na taj popis.

Ljubo Bešlić je drugi u istoriji Mostara koji je izabran na dužnost gradonačelnika dva puta. Bio je aktivni član Savjeta Evrope od 2004. godine, a iza njega su ostala supruga i troje djece.

Тагови: