Brčko distrikt

Preko mosta na Savi zabranjen saobraćaj za teška vozila

16:12, 24.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vlada Brčko distrikta danas je donijela zaključak o obustavljanju saobraćaja teških vozila preko mosta na Savi, granični prelaz Brčko-Gunja, nakon što je iznesena stručna analiza Instituta "Ipsa" iz Sarajeva o stanju i nosivosti mosta.

Usvojeni zaključak stupa danas na snagu. 

Šef Odjeljenja Vlade distrikta za javne poslove Sabrija Jašarević rekao je da je u izvještaju instituta "Ipsa" navedeno da je neophodno hitno obustaviti saobraćaj za teška vozila zbog oštećenosti mosta. 

On je rekao da je rješavanje ovog problema na BiH i Hrvatskoj. 

"Savjet ministara će sprovesti svoju nadležnost u saradnji sa Vladom Hrvatske. Kako će oni postupati, postoje protokoli. Postoji formirana komisija koja se bavi mostovima na rijeci Savi između BiH i Hrvatske, čiji je član ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara, a i Brčko distrikt ima svog člana", rekao je Jašarević. 

On je naveo da je most, od kada je izgrađen, podnio previše tereta. 

"Most je pušten u promet 1894. godine, urađen je za vrijeme Austrougarske, dva puta je rušen u toku Drugog svjetskog rata, zatim 1992. i 1995. godine, do 2000. godine prevoz je bio organizovan vojnim mostovima, a te godine urađena je rekonstrukcija i pušten je u promet", rekao je Jašarević. 

Vlada distrikta zadužila je Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, policiju Brčko distrikta i Javno preduznjeće "Putevi" Brčko da preduzmu hitne mjere u vezi sa odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na Savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu sa nalozima iz elaborata o stanju mosta. 

Na vanrednoj sjednici Vlade naglašeno je da informaciju Odjeljenja za javne poslove sa elaboratom Instituta "Ipsa" treba dostaviti predsjedavajućem Savjeta ministara, Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu komunikacija i transporta, te zatražiti hitno ograničavanje javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko-Gunja. 

U zaključku je navedeno da će Vlada Brčko distrikta formirati interresornu komisiju koja će u roku od 10 dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja između Gunje u Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom. 

U komisiji će biti predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslve, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcija za finansije Brčko distrikta i Inspektorata.