Staša Košarac

Predstoji borba za ukidanje OHR-a i smanjenje stranog uticaja u BiH

  • 04.11.2018. 12:13

Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da će naredni četvorogodišnji mandat obilježiti borba srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH za ukidanje OHR-a, odlazak visokog predstavnika i za drastično smanjenje stranog uticaja u BiH.

"Funkcija visokog predstavnika u BiH treba da bude ukinuta, a stranci u BiH treba da prestanu da se miješaju u unutrašnja pitanja i da se ponašaju kao diplomate u svakoj drugoj zemlji", rekao je Košarac Srni komentarišući aktuelnu posjetu visokog predstavnika Valentina Incka SAD. 

Prema njegovim riječima, OHR predstavlja pripejd dopunu stavovima političkog Sarajeva i vodećih bošnjačkih stranaka, prije svega SDA, što dokazuje svaki novi izvještaj koji visoki predstavnik podnosi pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 

"Riječ je o neistinitim i pristrasnim izvještajima, koji u potpunosti odražavaju stavove najviših funkcionera SDA i drugih bošnjačkih stranaka. Zato je velika stvar što države članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zahvaljujući Rusiji, imaju mogućnost i priliku da vide i čuju izvještaj Vlade Republike Srpske", naglasio je Košarac. 

On je poručio da će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH konkretizovati zahtjev za ukidanje OHR-a nakon što BiH dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju. 

"Uvjeren sam da će i evropski zvaničnici uskoro uvidjeti besmislenost postojanja visokog predstavnika i njegove kancelarije, posebno nakon što BiH dobije kandidatski status. Mi iz Republike Srpske tražićemo od zemalja Evropske unije, kao i od svih drugih država članica PIK-a da ukinu finansiranje visokog predstavnika i OHR-a i okončaju rad te institucije", rekao je Košarac. 

On je naglasio da će fokus djelovanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama biti i zamjena stranih sudija domaćim u Ustavnom sudu BiH, kao i potpuno eliminisanje uticaja stranaca na rad pravosudnih organa BiH, posebno na planu procesuiranja ratnih zločina. 

"Nismo i nećemo odustati od donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, a tražićemo i hitno usvajanje nove strategije za procesuiranje ratnih zločina, što su bošnjački ministri u Savjetu ministara pokušali da spriječe. Vrijeme je da se otvore brojni slučajevi ratnih zločina nad Srbima koji su godinama skupljali prašinu po ladicama Tužilaštva i Suda BiH", zaključio je Košarac.