Politički napredak ohrabruje

Predstavnik MMF-a u BiH: Nadam se da će Savjet ministara biti formiran bez daljih odgađanja

  • 17.12.2019. 08:44

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju DŽevel pozdravio je i imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i izrazio nadu da će Savjet ministara biti formiran bez daljih odgađanja.

"Iako ovaj politički napredak ohrabruje, još je rano ocijeniti kakva je opredijeljenost novih vlasti u pogledu ekonomskih reformi", rekao je DŽevel za "Večernji list", izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, da bi MMF počeo razgovore o programu, potrebno je da budu formirane vlasti na nivou BiH, kao i Federacije BiH /FBiH/.

"Iako je sadašnji program na snazi do septembra 2020, s obzirom na to da su se ekonomske okolnosti promijenile, kao i prioriteti u pogledu reformi, izvjesno je da će MMF pregovarati o novom programu", najavio je DŽevel.

Smanjenje stope rasta BiH za 2020. godinu na 2,6 odsto u projekcijama MMF-a DŽevel je objasnio kao odraz slabijeg spoljnog okruženja, te političke neizvjesnosti u zemlji.

"Mi pozdravljamo donošenje zajedničkog seta ekonomskih reformi vlada Republike Srpske i FBiH i očekujemo da čujemo nešto više o planovima vlada u pogledu sprovođenja ovih reformi", zaključio je DŽevel.

Тагови: