Odluka za dva dana

Predstavnički dom PS BiH u četvrtak o imenovanju Mladena Božovića

  • 14.01.2020. 19:14

Da li će Mlađen Božović u fotelju Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, znaće se u četvrtak kada o tome bude odlučivao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. O dnevnom redu sjednice, danas su razgovarale delegacije SNSD-a i SDA. Nakon sastanka, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija poručio je da što se tiče imenovanja Mlađena Božovića, tu ne vidi nikakav problem. Kočničar u cijeloj toj priči je SDA, koji će svoj stav, po tom pitanju objelodaniti u četvrtak.

"Dogovor između nas prije formiranja Savjeta ministara je bio da onaj kandidat koji nema primjedbi od strane SIPE  i CIK-a, biće izabran, bez obzira  na stavove nekih drugi. Uvijek imate ljudi koji su sa nekim nezadovoljni. I mi nismo utrošili puno vremena na razgovor o toj tački, svjesni našeg dogovora koji imamo iz prethodnog perioda", izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

"Što se tiče izbora ministra Božovića, stav SDA će biti poznat do četvrtka, do početka sjednice i to je ono što vam mogu reći u ovom trenutku", rekao je Halid Genjac, poslanik SDA u PD PS BiH.

Božović je prošao sve potrebne provjere ali nije dobio zeleno svjetlo Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, a iz SDA ovih dana stizale su poruke da je  kandidat DNS-a, stranačka ličnost, te da je zbog toga prekršen dogovor sa SNSD-om. Uslijedile su i reakcije iz DNS-a, u kojem su demantovali da je Božović član te stranke. Pitaju se i čemu sve te provjere, ako od njih nema vajde. 

"Gospodin Božović jeste nestranačka ličnost jer nikada nije bio član Demokratskog narodnog saveza. Spreman sam, ako iko može to da dokaže, da je član Demokratskog narodnog saveza, DNS je spreman da povuče takvog kandidata. Znači, gospodin Božović je nestranača ličnost i upravo je ispunio uslov koji su dogovorili SNSD i SDA. 02.22-02.30Postavlja se pitanja, za šta nam trebaju provjere, zašto nam treba SIPA i ostali pravosudni organi ako to nije relevantno", smatra Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a.

Danas će osporavati Božovića, sutra bilo koga, i tako se otvara Pandorina kutija,  poručuje lider DNS-a. Da bi dalje osporavanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra u Savjetu ministara donijelo novu krizu u BiH, nedavno je poručio i lider najveće stranke u Republici Srpskoj. Milorad Dodik poručio je da kandidata predlaže ona strana koja za to ima pravo, svidjelo se to nekome ili ne. 

"Mi ne želimo ikoga da osporavamo, poštovaćemo prijedloge drugih strana i tražimo da se poštuju prijedlozi koji dolaze iz Republike Srpske", ističe Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.