Skandalozno

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH prijete Srbima

  • 28.02.2020. 19:20

Na adresu nekoliko srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, stigla su prijeteća pisma.

Potpisali su ih šef delegacije EU u BiH, Johan Zatler, šef misije OEBS-a, Ketlin Kavalek, i otpravnik poslova u američkoj ambasadi, Elen Džermejn. 

Srpski predstavnicima zamjeraju prisustvo na sastanku u Istočnom Sarajevu koji su sazvali srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija. 

"Srpski predstvanici pozivaju se da postupaju u skladu sa evropskim standardima i opominju da su oni predstavnici BiH, a ne predstavnici Republike Srpske i, kao predstavnici državnog nivoa, moraju da budu predstavnici svih građana BiH, bez obzira na etničko ili političko opredjeljenje. Neprihvatljivo je i za BiH i za njen evropski put učestvovanje na političkom sastanku", stoji u pismu.

Iz delegacije EU u BiH i Iz OEBS-a, potvrđuju da su slali pisma. Slanjem takvih pisama umiješali su se u unutrašnje stvari u BiH i prekršili Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima. Tako je danas na vijest o prijetnjama Srbima u zajedničkim institucijama reagovao srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik. Sve će to, kaže, neko morati da objasni. Pisaće, kaže, i Donaldu Trampu.

"Mogu lakše da dođem do njihovih šefova nego što oni misle, pa da ih ja pitam, ovog Borela, da li je ovo što je ambasador uradio i prijetio našim uposlenim Srbima u zajedničkim institucijama, da li je to politika EU. Sa pismo ću doći do Trampa, da ga pitam jel to stav američke administracije", rekao je Milorad dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Jedno od tih pisama su predstavnici međunarodne zajednice poslali predsjedniku VSTS. Potvrđuje to za ATV upravo Milan Tegeltija. Odgovorio im je istog trena, i ponovio da sastanak koji organizuju član predsjedništva BiH i predsjedavajući Savjeta ministara ne može da ima tretman stranačkog i političkog sastanka, i da je prisustvo takvim sastancima nenormalno samo u BiH.

"Juče sam uputio odgovor Delegaciji EU, OSCE-u i Ambasadi SAD u skladu sa svim što sam i prethodnih dana govorio po tom pitanju. U odgovoru sam ukazao i na problem prijedloga Zakona o prestanku mandata članovima VSTS-a, koji je usvojen na sjednici PD PS BiH, sa primjedbama koje sam iznosio u izjavama proteklih dana", istakao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Zakon o prestanku mandata članova VSTS, odbacio je danas i Izvršni komitet SNSD. Milorad Dodik kaže da Zakon svakako neće proći Dom naroda, i da je u PD usvojen zahvaljujući glasovima bošnjaka, ali i SDS-a i PDP koji su, kako kaže, iz podaničkih razloga, odbacili srpsko jedinstvo.

"Mi ćemo najvjerovatnije u narednom periodu predložiti da, pored toga što Dom naroda to neće usvojiti, da se povuče naša suglasnost sa prenosa nadležnosti koje je ranije neko dao za sudski i tužilački savjet", naglasio je MIlorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Rekcija Repubike Srpske na dvostruke aršine međunarodne zajednice, kaže Dodik, u svakom slučaju neće izostati. Najavljuje miting u Istočnom Sarajevu, i to, kaže, pred zgradom OHR-a. Međunarodna zajednica, podvlači Dodik, treba da shvati da u Srbima u BiH neće imati podanike.

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм