Čekaju pravdu 27 godina

Predmet zločina u Јošanici još u radu, iako ima živih svjedoka

  • 25.12.2019. 08:29

U Tužilaštvu BiH i dalje je "u radu" predmet o svirepom zločinu počinjenom na Srbima u Gornjoj Јošanici kod Foče u decembru 1992. godine kada je ubijeno 56 mještana, iako postoje živi svjedoci koji pamte lica zločinaca i strpljivo čekaju pravdu 27 godina.

Predmet je u radu u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

"Sproveden je veliki broj istražnih radnji, saslušan veliki broj svjedoka, ali ima još dosta aktivnosti koje treba izvršiti. Rad na predmetu se nastavlja", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo je ubila 56 mještana Gornje Јošanice kod Foče.

Među ubijenima je 16 Višnjića, a jedna od rijetkih preživjelih iz ove srpske familije Dušanka Višnjić, danas Lalović, priča da još pamti lica zločinaca, dovikivanje i pucnjavu dok su pokušavali da je uhvate.

"Pamtim njihove likove, i danas ih vidim, čujem ih šta pričaju, viču, pucaju. U jednom trenutku sam, zaista, došla u iskušenje da sebi oduzmem život kada sam upala u neko žbunje iz kog u prvi mah nisam uspjela da se izvučem, ali sam nekako pronašla snagu da se iščupam i da preživim", svjedoči Dušanka, koja je tog dana ostala bez oca.

Na krvavi Nikoljdan, muslimanska vojska masakrirala je 56 Srba, među njima 21 ženu, kao i troje djece - Draganu Višnjić od 10 godina, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnju Danku Tanović.

Ubijeni su Draganini i Draženovi otac i majka, stric, baka i djed, kao i Dankina majka, tetka, ujak, baka i prabaka.