Bez SNSD-a se neće moći

Poznati delegati Doma naroda BiH i Vijeća naroda RS

  • 06.12.2018. 19:18

Bez SNSD-a se, barem što se tiče zakonodavne vlasti na nivou BiH, neće moći. Četiri SNSD-ovca i jedan SDS-ovac predstavljaće Republiku Srpsku u Domu naroda BiH. 

Za SNSD-ove liste glasalo je ukupno 52  poslanika, tako da se pretpostavlja da su Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić i Dušanka Majkić dobili podršku većine poslanika iz svih stranaka, osim iz SDS-a i PDP-a, kao i Socijalističke partije, jer je svih sedam poslanika te stranke glasalo za svog kandidata. 

Interesantno je da je stranka Marka Pavića imala svoju listu koju je predvodio generalni sekretar DNS-a, Dragutin Rodić, ali da nisu dobili nijedan glas, tako da, iako je glasanje bilo tajno, nije teško zaključiti da za svog člana nisu glasali. 

Mladen Bosić, jedini opozicioni kandidat koji je osvojio mandat u Domu naroda, dobio je glasove ukupno 14 poslanika. Pošto su SDS napustili neki poslasnici, logično je da je Mladena Bosića podržao neko iz druge partije. 

Mladen Ivanić, PDP-ov najistaknutiji kandidat u koga je ta stranka polagala mnogo nade, nije uspio da uđe u Dom naroda BiH. Iako su PDP-ovci jasno isticali da im je Ivanićeva pozicija u Domu naroda dosta bitna, počasni predsjednik PDP-a dobio je devet glasova, odnosno glasove poslanika svoje stranke. 

To znači da na kraju nije bilo dogovora sa SDS-om, o kome se, prije sjednice, dosta spekulisalo. Ipak, zbog Ivanićeve pozicije, PDP-ov lider, Branislav Borenović optužuje članove koalicije Zajedno za BiH, jer ih vidi kao krivce za to što opozicija nije dobila drugi mandat u Domu naroda. 

Koalicija za BiH uzvraća i tvrdi da Ivanić nije prošao jer je Borenoviću, kako smatraju, "očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića".

Što se tiče Vijeća naroda Republike Srpske, među osam srpskih delegata su dva člana SNSD-a  i po jedan iz SDS-a, DNS-a, PDP-a, NDP-a, Socijalističke partje i Ujedinjene Srpske. 
Zanimljivo je da je Vukota Govedarica jedini predsjednik stranke koji je dobio mandat u Vijeću naroda, a da je zato njegova stranačka koleginica, Aleksandra Pandurević, propustila šansu da se nađe u nekom od zakonodavnih organa.

Među bošnjačkim članovima Vijeća naroda naći se osam delegata, šest iz SDA i po jedan iz Stranke za BiH i SNSD-a. Od osam hrvatskih delegata, mandat u Vijeću naroda dobiće četiri HDZ- ovca, jedan član HDZ 1990, i po jedan iz SNSD-a i Socijalističke partije. 
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина