Nezvanično

Poznata imena novih ambasadora

  • 19.12.2018. 19:11

Dan nakon  opoziva  starih počelo je licitrianje imenima novih ambasaodra BiH u svijetu.  Nezvanično, kvote predviđene za ambasadorska mjesta iz reda srpskog naroda popuniće, između ostalih, Milorad Živković, nekadašnji poslanik i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. On bi mogao bi da zauzme fotelju ambasadora u Sloveniji. 

Svoju diplomatsku karijeru mogla bi da nastavi i Kovilja Špirić i to predstavnik BiH u Poljskoj, dok bi Boro Bronza, profesor istorijskih nauka iz Banjaluke, trebao biti ambasador u Švajcarskoj. 

Milica Ristović-Krstić, odbornica SNSD-a u Istočnoj Ilidži, dovodi se u vezu sa Ambasadom u Grčkoj, dok bi se Zdravko Begović, nekadašnje ambasadorsko mjesto u Ljubljani mogao zamijeniti onim u Bugarskoj, a Slaviša Ćeranić trebao bi biti predstavnik u Rumuniji.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je sinoć u Sarajevu "da je diplomatska politička praksa da se ne saopštavaju imena dok ga zemlja domaćin ne prihvati", ali se već počelo spekulisati koja će se to imena pojaviti na ovim važnim funkcijama. 

Osim srpske, kvotu su, navodno, popunili i Hrvati i to sa Jadrankom Negodić, koja bi iz Velika Britanije trebalo da pređe na čelo Ambasade u Njemačkoj. DF-ova Ivana Robović mogla bi biti nova ambasadorka u Belgiji, a njen stranački kolega Slavko Matanović će se seliti u Italiju. Prvi sekretar u Ambasadi BiH u Hagu Dragan Mihaljević trebao bi biti novi konzul u Milanu.