Nije pravi predstavnik Hrvata

Poziv Komšiću da podnese ostavku

  • 10.10.2018. 09:58

Funkcioneri najvećih hrvatskih stranaka i predstavnici Vlade Hrvatske saglasni su da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predjedništva BiH nelegitiman i pozivaju SAD, kao tvorca Dejtonskog mirovnog sporazuma, da intervenišu i izmijene Izborni zakon.

U posebnoj emisiji HRT-a Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a, posredno je pozvao Komšića da podnese ostavku i poručio da on nije pravi predstavnik Hrvata, te da ne bi trebalo da bude u Predsjedništvu BiH. 

"Hrvati za njega nisu glasali i on nema legitimitet da predstavlja taj narod, ali je izabran. Da sam na mjestu Komšića, a da nemam iza sebe legitimitet hrvatskog naroda, ne bih nikad pristao na tu poziciju", kaže Jelušić. 

Zdravka Bušić, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, smatra da izbor Željka Komšića "nije duh, već zloduh Dejtonskog mirovnog sporazuma". 

Istoričar Ivo Lučić napominje da je Izborni zakon nametnuo Robert Beri, a da sam zakonski akt nikad nije prošao parlamentarnu proceduru, pa su ga međunarodni predstavnici nametnuli. 

Lučić poručuje da BiH neće biti stabilnija nakon četiri godine Komšićevog predsjedavanja, već naprotiv, te da glupo zvuči kada EU traži da vlast bude izabrana što prije. 

On navodi da su "Amerikanci uspjeli da zaustave rat, a da su kršenjem Ustava, koji je u Dejtonu donesen, prekršena dva mirovna sporazuma /uključujući i Vašingtonski, o formiranju Federacije BiH/. Amerikanci moraju ovo završiti, nema ko drugi", ocjenjuje Lučić. 

Zdenko Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a BiH, ističe da je izbor Željka Komšića "izborni projekat cjelokupne bošnjačke politike, a ne slučajan incident koji se može opravdati zakonom". 

Hrvatski mediji prenose da je nakon pobjede Komšić "krenuo u napad". 

On prijeti tužbom protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta, a najavljuje i zatvaranje kancelarije svog protivkandidata Dragana Čovića u Mostaru.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)