Ministarstvo bezbjednosti

Povećan priliv migranata moguć na proljeće

17:44, 11.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Priliv migranata u BiH znatno je smanjen zbog vremenskih uslova i od početka godine registrovano ih je 1.045, a budući da je povećanje moguće na proljeće jedan od prioriteta je bolja kontrola da ne bi bili preopterećeni smještajni kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti, nakon sastanka Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Na teritoriji BiH trenutno se nalazi 3.900 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši. 

Dragan Mektić, predsjedavajući Štaba koji je danas u Sarajevu razmatrao bezbjednosnu i humanitarnu situaciju, te plan za djelovanje nadležnih institucija, upoznao je prisutne da Služba za poslove sa strancima BiH sprovodi proceduru preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću, Bira i bivši Đački dom. 

Dogovoreno je i da lica koje su sklona vršenju krivičnih djela budu izmještana u Imigracioni centar u Istočnom Novom Sarajevu. 

Glavni prioritet i u narednom periodu biće jačanje kontrole istočne granice BiH da bi bio smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata. 

Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i 10 čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini. 

U ovoj godini je iz IPA fondova namijenjeno dva miliona evra za podršku i opremanje bezbjednosnih agencija u BiH. 

Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će sa 11 miliona evra finansirati posredstvom međunarodnih organizacija. 

Osim članova Štaba, koje čine predstavnici svih nadležnih institucija sa nivoa BiH i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.