Ustavni sud BiH

Potvrđeno da su Vukanović i BN televizija oklevetali vladiku Grigorija

  • 21.12.2018. 14:47

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju BN televizije i nekadašnjeg novinara te medijske kuće Nebojše Vukanovića koju su podnijeli protiv presuda Okružnog suda i Osnovnog suda u Trebinju, a kojima je utvrđeno da su BN televizija i Vukanović oklevetali bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, saznaje Srna.

Ustavni sud je u svojoj odluci, koja je u posjedu Srne, zaključio da presudama trebinjskog Okružnog i Osnovnog suda u predmetu protiv BN televizije i Vukanovića nije bilo kršenja prava na slobodu izražavanja i Evropske konvencije o ljudskim pravima. 

Sudije Ustavnog suda su zaključile da je u Okružnom i Osnovnom sudu utvrđeno da su BN televizija i Vukanović objavili klevetu, a da nisu pokušali provjeriti objavljene tvrdnje. 

Vukanović je putem BN televizije oklevetao vladiku Grigorija i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, tvrdeći da je eparhija transakcijom nekretnina sa vlasnikom zanatske radnje Salihom Alijagićem iz Trebinja izgubila stotine miliona maraka i da je vladika stavio pod hipoteku crkve u Hercegovini. 

Osnovni i Okružni sud u Trebinju su zbog iznesenih laži na račun vladike i Eparhije presudili da je riječ o kleveti, poslije čega su se Vukanović i BN televizija žalili Vrhovnom sudu Republike Srpske. 

Vrhovni sud je presudio u korist vladike Grigorija i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, poslije čega su Vukanović i BN televizija uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbijena i time je ovaj predmet okončan pred svim sudovima u BiH. 

U Osnovnom sudu u Trebinju u toku su još dva sudska postupka za klevetu protiv Vukanovića, a pokrenuli su ih episkop Grigorije, sveštenici Eparhije i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska. 

Vukanović je novinarsku karijeru zamijenio političkom i trenutno je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.