Žuli Lešanto

Potrebna reforma Ustavnog suda BiH, međunarodne sudije na strani Bošnjaka

  • 14.12.2020. 16:37

Poslanik Evropskog parlamenta iz poslaničke grupe Identitet i demokratija Žuli Lešanto istakla je da bi nakon 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma trebalo okončati međunarodno starateljstvo Ustavnog suda BiH i toj zemlji dati puni suverenitet.

"Hitno bi trebalo započeti s reformom Ustavnog suda, koji bi trebalo da uključe samo sudije BiH. Međunarodne sudije, kršeći načelo pravičnosti, prečesto su se svrstale uz bošnjačke sudije, ostavljajući srpske i hrvatske sudije u manjini vodeći se više političkim nego zakonskim odlukama", konstatovala je Lešanto.

Ona je naglasila da je upravo nedavno, sa veoma osporenom odlukom o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske, istinski došlo do kršenje ustava, jer se tom odlukom de fakto oduzima 3,5 odsto njene teritorije.

Lešanto je svoje mišljenje iznijela na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, navodeći da je u Parizu 14. decembra 1995. godine potpisan mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH između Bošnjaka /muslimana/, Hrvata /katolika/ i Srba /pravoslavaca/.

"Iako je potpisan u Parizu, ovaj sporazum je poznatiji kao Dejtonski sporazum, jer je o njemu pregovarano u SAD tačnije u vojnoj bazi Rajt Peterson u blizini Dejtona, u Ohaju", navela je evropski poslanik u svojoj objavi.

Iako je s jedne strane, dodala je ona, Dejtonskim sporazumom stavljena tačka na krvavi sukob između zaraćenih strana, ovim sporazumom je takođe uspostavljen poslijeratni ustavni okvir BiH u obliku međunarodnog poluprotektorata.

"Novi Ustav BiH, koji je aneks sporazuma, takođe predviđa Ustavni sud sačinjen od devet članova, od kojih četiri bira Predstavnički dom Federacije BiH, po dva Hrvati, Bošnjaci i Srbi, dok tri stranca, imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", navela je Lešanto.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић