EJOF

Potpisivanjem ugovora o saradnji uključuju se mladi iz čitave BiH

  • 07.02.2019. 16:12

Gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Nenad Vuković i Abdulah Skaka, direktor Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EJOF 2019 Senahid Godinjak i rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u Sarajevu ugovor o saradnji.

Sinanoglu je istakla da potpisivanjem ovog ugovora UN želi da podrži napore zajedničkog projekta dva grada u uključivanje mladih iz različitih krajeva BiH kao volontere EJOF-a. 

Ona je podsjetila da je u okviru zajedničkog UN projekta "Dijalog za budućnost" u decembru prošle godine održana i pripremna radionica sa volonterima iz 28 opština i gradova BiH. 

Sinanoglu je napomenula da ovaj projekat realizuju Razvojni program UN /UNDP/, Unicef i Unesko u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH, a posvećen je stvaranju prostora za dijalog, unapređenje društvene kohezije i poštovanje različitosti, čemu doprinosi i EJOF. 

Prema njenim riječima, sport ima sposobnost da transformiše, osnaži i ujedini ljude, a u vrijeme velikih podjela i mržnje u svijetu, značajno je što je olimpijskih duh oživljen i što će okupiti mlade iz 46 zemalja. 

"EJOF okuplja ljude, gradove, regije i zemlje oko jedne i jedinstvene snage - snage sporta. Drago nam je da je `EJOF` kao jednu od ključnih vrijednosti prihvatio i princip volontiranja. Veliko je zadovoljstvo što je plamen mira stigao u zgradu UN u Sarajevo, koji ima veliko simbolično značenje, jer je mir ključni atribut ove organizacije", rekla je Sinanoglu. 

Vuković je istakao da se bez obostranog uvažavanja ovog grada i Sarajeva ne bi uspjelo u realizaciji ovako bitnog projekta kao što je "EJOF". 

"Uspjeli smo ostaviti po strani sve ono što nije bitno za ovaj projekat i insistirati isključivo na sportu, turizmu i vrijednostima koje su važne u 21. vijeku. Plod takvog uvažavanja je činjenica da imamo `EJOF` kao jedan od najblistavijih projekata u posljeratnoj BiH. Imamo učesnike iz 46 zemalja koji će biti na prostoru ova dva grada. Jedan od ciljeva je bio i da promijenimo ambijent i način posmatranja tih zemalja prema nama", istakao je Vuković. 

Vuković je izrazio nadu da će se otvoriti mogućnost za kandidovanje novih zajedničkih projekta za koje postoje ambicije. 

Skaka je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat prepoznat od UN kao platforma na kojoj zajednički se može raditi i stvarati nešto novo i bolje. 

"Plamen mira želim da vječno gori u BiH. Ovo što su Sarajevo i Istočno Sarajevo uz podršku svih nivoa vlasti uradili je dobra prilika za kreiranje novih vremena za sve nas, a mladi su naša budućnost", istakao je Skaka. 

Direktor EJOF-a 2019 Senahid Godinjak zahvalio je svima koji su ovaj projekat prepoznali i na svemu što je u prethodnom periodu urađeno, dodajući da se najveći značaj ove saradnje ogeda u činjenici da se zahvaljujući organizacijama UN dobili veliki broj volontera iz cijele BiH. 

Potpisivanju sporazuma u zgradi UN u Sarajevu prisustvovali su šefovi agencija Unicef, Unesko i UNDP. 

EJOF 2019 biće održan od 9. do 16. februara u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a svečano otvaranje biće upriličeno na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu. 

Svečano zatvaranje predviđeno je za 15. februar ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo, uz koncerte grupa "Van Gog" i "Miligram", vatromet i spektakularne scenske efekte. 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок