Tuzlanski kanton

Potpisan kolektivni ugovor o pravima doktora i poslodavaca

  • 26.06.2018. 15:58

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić i potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić potpisali su danas u Tuzli Kolektivni ugovor o pravima poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području ovog kantona.

Ovim se, prema zaključku kantonalne Skupštine, crpi reprezentativnost dodijeljena ovom sindikatu na federalnom nivou, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

S obzirom na pokrenute sudske sporove, potpisivanje ovog ugovora ne podrazumijeva reprezentativnost kantonalnog Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije za zaključivanje kolektivnog ugovora na području Tuzlanskog kantona.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović izrazio je zadovoljstvo što je, nakon višemjesečnih pregovaranja, postignut sporazum i potpisan granski kolektivni ugovor i njime regulisana prava.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu biti u prilici da, ukoliko dođe do povećanja prihoda, ponovo razgovaramo sa predstavnicima sindikata o poboljšanju standarda zaposlenih u zdravstvu kantona", rekao je Suljkanović.

Potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić ocijenio je da je ovo istorijski dan za doktore medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, jer su sva pitanja u vezi sa radno-pravnim statusom doktora medicine i stomatologije regulisana ovim kolektivnim ugovorom.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić rekao je da, osim materijalnih prava, Kolektivni ugovor sadrži i neke druge stvari u smislu da poslodavci imaju povećan stepen socijalne osjetljivosti i određene veće obaveze u pogledu zaštite na radu.

On je podsjetio da je Kolektivni ugovor rezultat donesenih zaključaka Skupštine Tuzlanskog kantona, te približavanje stavova kantonalne Vlade i Sindikata.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona stupili su 4. juna u generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama ovog kantona, tražeći priznavanje reprezentativnosti i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.