Dragan Čović

Poštujem volju Srbije o NATO integracijama 

  • 09.04.2019. 11:58

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da će se o pitanju NATO integracija još dugo razgovarati, ali da poštuje interese Srbije i volju njene izvršne vlasti kada je riječ o tom dijelu integracija.

Čović je rekao da je danas na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru razgovarano o pitanjima priključenja EU, te privrednoj saradnji i o tome kako dalje unaprijediti saradnju. 

Komentarišući nedolazak bošnjačkih zvaničnika na Međunarodni sajam privrede u Mostaru, Čović je rekao da su bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, osim pozivnica, tražili da se dodatno protokoliše njihov dolazak, a da su juče otkazali dolazak. 

Čović je podsjetio da se slična situacija dogodila i prošle godine. 

"Sutra će ovdje biti (predsjednik SDA Bakir) Izetbegović, pa ga pitajte. Mislim da je to loša poruka. Moramo pokazati dimenziju jačanja odnosa u BiH koji su na mnogim iskušenjima", rekao je Čović. 

On je dodao da je sajam u Mostaru bolje organizovan nego ikad i da su došli prijatelji. 

Komentarišući činjenicu da BiH neće imati svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Čović je rekao da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše jer nije formiran novi saziv Savjeta ministara. 

"Nadam se da će razgovori, koje sam sinoć imao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i one koje ću sutra voditi sa Izetbegovićem, ojačati ih u vjeri da hitno moramo imati novi Savjet ministara. Ovo je evidentno taktiziranje bošnjačke političke scene da se ništa ne desi u formiranju vlasti na nivou BiH", rekao je Čović.