Upućen zahjtev

Poslanici SNSD-a tražili odgađanje sjednice

11:02, 15.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas zahtjev za odgađanje 2. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za četvrtak, 17. januara.

Klub SNSD-a predlaže Kolegijumu Doma da sjednicu na kojoj bi bio izvršen izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma zakaže nakon što se precizno definiše struktura vlasti u zajedničkim institucijama BiH, te nakon što Predsjedništvo BiH izvrši svoju ustavnu i zakonsku obavezu i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH kojeg bi u Predstavničkom domu potvrdila definisana većina poslanika. 

U obrazloženju zahtjeva navodi se da Klub SNSD-a smatra da je izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljiv i preuranjen bez precizno definisane strukture vlasti /većine/ u zajedničkim institucijama, koja bi, prije svega, omogućila nesmetan rad i funkcionalnost, odnosno efikasnost rada stalnih radnih tijela Predstavničkog doma. 

"Skupštinsku većinu neophodno je definisati i zbog potvrde imenovanja predsjedavajućeg, kao i ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara. S tim u vezi, SNSD smatra da bi preuranjenim izborom članova stalnih komisija i njihovim konstituisanjem Predstavničkom domu bilo omogućeno da raspravlja i glasa o dokumentima koje bi u Parlamentarnu skupštinu BiH slao Savjet ministara u tehničkom mandatu", ističe se u obrazloženju. 

Time bi se, dodaje se u saopštenju, ušlo u neustavnu i apsurdnu situaciju nepostojanja podjele između zakonodavne i izvršne vlasti, budući da bi Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Mirko Šarović i Dragan Mektić iste akte razmatrali i usvajali kao predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara, a potom i kao poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

"Stoga, Klub SNSD-a smatra da proces izbora članova i konstituisanja stalnih radnih tijela Predstavničkog doma treba započeti tek nakon što Predsjedništvo BiH ispuni svoju ustavnu i zakonsku obavezu /za koju su zakonski rokovi istekli još 21. decembra prošle godine/ i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara", naglašava se u zahtjevu koje je potpisao predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.