Konstitutivna sjednica

Borjana Krišto predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH FOTO/VIDEO

11:29, 06.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održava se danas u Sarajevu.

Borjana Krišto je izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Denis Zvidzdić izabran je za prvog zamjenika predsjedavajuću Predstavničkog doma, a Nebojša Radmanović za drugo zamjenika.

Za članove Kolegijuma PD PS BIH predloženi su BiH Borjana Krišto u ime HDZ-a za za predsjedavajućeg Predstavničkom doma, Nebojša Radmanović za njenog drugog zamjenika u ime SNSD-a i Denis Zvizdić za prvog zamjenika u ime SDA.

I SDP je ima svoj prijedlog za člana i to novoizabranog poslanika i lidera te partije Nermina Nikšića. 

Thumbnail

Nebojša Radmanović u prvoj izjavi nakon izbora u Kolegijim Predstavničkog doma rekao je da je Kolegiji vrlo rano formiran. Prirodno je, kaže kad se izabere Kolegij da je to najava formiranja Savjeta ministara. 

"Okosnica tog Savjeta ministara mogle bi biti ove tri partije koje su izabrale Kolegij", istakao je Radmanović.

Prije sjednice poslanicima su uručena uvjerenja o dodjeli mandata, te su upoznati o sistemu elektronskog glasanja.

Thumbnail

Mandate su preuzeli i ministri Dragan Mektić i Mirko Šarović, koji će u narednom periodu obavljati dvije funkcije.

Thumbnail

SDP je odbio da primi certifikate od CIK-a, ali su preuzeli mandat. Saša Magazinović, poslanik te stranke u PD PS BiH kaže da SDP sprema krivičnu prijavu protiv CIK-a, pa nema potrebe da se slikaju, kako kaže sa njihovim članovima.

Isto su učinili i poslanici PDP-a. Predsjednik stranke Branislav Borenović rekao je da imaju primedbe na Izborni zakon i da je to razlog zašto nisu uzeli certifikate.

Thumbnail

Predstavnički dom broji 42 člana, od kojih su dvije trećine, odnosno 28 sa teritorije Federacije BiH, a trećina, odnosno 14 iz Republike Srpske. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u naredne četiri godine činiće poslanici 14 stranaka, što je za jednu stranku više nego u prethodom sazivu. 

Iz Republike Srpske najviše izabranih poslanika ima SNSD - šest, slijede SDS lista sa tri i PDP sa dva poslanika, dok će po jednog imati DNS, SP i SDA. 

Kada je riječ o Federaciji BiH, SDA ima osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko i SDP BiH, DF će imati tri poslanika, SBB i Našu stranku će predstavljati po dva poslanika, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije - PDA i A-SDA.