Milorad Dodik

Posebna sjednica Narodne skupštine o deklaraciji SDA 11. novembra

  • 02.11.2019. 09:41

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA biti održana 11. novembra.

Dodik je najavio i da će za potpredsjednika Narodne skupštine biti imenovan Denis Šulić iz SNSD-a, te da to nema nikakve veze sa SDA.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da ova stranka više neće pozivati na formiranje vlasti u BiH, te je poručio da o tome brinu oni koji misle da mogu da varaju.

"Mislim i na SDA i na SDS i PDP. SDA vara svoje birače da će sve biti dobro ako izguraju SNSD, ove druge partije iz Srpske varaju birače u Srpskoj, ubjeđujući ih da su četiri poslanička mjesta, koliko oni imaju, više od devet, koliko mi imamo. I da nije bitno jesu li izgubili ili dobili izbore", izjavio je Dodik za "Euroblic".

Na pitanje šta će učiniti ako Mirko Šarović skupi većinu u Sarajevu bez SNSD-a, Dodik je odgovorio da Šarović nije u poziciji da išta skuplja, jer taj posao je u ovako uređenoj BiH rezervisan za pobjednike.

On je dodao da je važnije pitanje, koje treba biti adresirano na Šarovića, šta će učiniti u slučaju da, kao gubitnik izbora, uđe u novi saziv Savjeta ministara, te da li to, između ostalog, znači da će mimo odluka Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti podržati usvajanje i slanje ANP, što je uslov SDA i DF za konstituisanje Savjeta ministara.

Dodik je naveo da mu nije jasno kako blokira napredak kada u BiH nema dogovora, te smatra da će Amerikanci da ga označavaju kao nekoga ko to čini sve dok svoj interes budu stavljali iznad interesa srpskog naroda u BiH, pa i ukupne BiH.

On je ponovio da je ovo danas u BiH direktna posljedica miješanja neizabranih stranaca u unutrašnja pitanja u BiH, te da ona, kao eksperiment, jedva preživljava, odnosno održava se na aparatima.

Dodik je poručio da je prošlo vrijeme međunarodnog intervencionizma i istakao da međunarodna konferencija o BiH nije moguća ukoliko se o njenom održavanju ne dogovore velike sile, subjekti u BiH i regionu, kao što je to bilo u Dejtonu.

On je naveo da je specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer svojim svjedočenjem pred Senatom pokazao da ne namjerava da napusti matricu po kojoj su se američki zvaničnici ovdje ponašali godinama unazad.

"Odgovorio sam mu isti dan, da bi bilo dobro da, na primjer, pročita šta njegov predsjednik misli o suverenim nacijama u svijetu danas. Dobro bi bilo da je pročitao samo dio Trampovog izlaganja pred UN i čuo da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama koje štite svoje građane, poštuju susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom", rekao je Dodik.

On je dodao da je sa tim saglasan i da će se truditi da i dalje radi u duhu onoga što je i rekao američki predsjednik.

Dodik naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o potrebi pojačanog prisustva američkih predstavnika, mada bi dio političke scene bio presrećan da se SAD angažuju na način da nameću rješenja koja bi voljeli Bošnjaci, ali da onima iz Sarajeva ne ide u prilog Trampova politika i ono što javno govori.

On je istakao i da se EU suočava sa krizom unutar svojih granica i da je više poruka i pouka iz odbijanja da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pristupne pregovore.

"Odluka EU koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju nas tjera da razmišljamo da li je partnerstvo sa EU, koje vidimo nije sasvim pouzdano, jedini spoljno-politički kurs koji smemo da zauzmemo. Da li treba da se odričemo partnerstva sa drugim velikim silama i tržištima kakvi su recimo Rusija, Kina ili Turska. Mislim da ne smijemo", rekao je Dodik.

On je rekao kako predlaže nastavak reforme društva u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ali ne zbog EU, već zbog nas samih.

Dodik je istakao i kako je u Predsjedništvo BiH otišao s određenom dozom optimizma da se pomjere stvari bar u onom dijelu u kojem nema spora, ali da ta njegova spremnost nije dovoljno da bi se tu šta uradilo.

"Ostalo je da bar spriječim Predsjedništvo da nanese štetu interesima Republike Srpske", poručio je Dodik, koji kaže i da bi bilo neodgovorno prema ogromnom broju građana koji su mu dali povjerenje na izborima da odstupi sa sadašnje pozicije.

Dodik je napomenuo da on ili SNSD nisu politički faktor u Federaciji BiH, pa opet više od godinu dana nemaju zaokružen proces formiranja vlasti u kantonima ni na niovu FBiH.

BiH jeste u krizi, napomenuo je Dodik, ali nije nikakva prijetnja za mir i stabilnost u njenim granicama niti ni van njih.