Izgradnja autoputa Beograda do Sarajeva

Poruke i dešavanja u Beogradu i Rači sa pažnjom praćene u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

  • 08.10.2019. 19:15

Sarajlije kalkulišu i misle da će politički razlozi zakočiti izgradnju autoputa od Beograda do Sarajeva.

Ko bi mogao šta da zakoči ne znaju, ali kažu da su navikli da u BiH ništa ne ide kako treba. Ni današnje pomirljive poruke lidera i najave da će sve biti odrađeno u rokovima nisu ih, posebno, ohrabrile. Kažu, od Srbije do granice možda i bude ok, od granice prema ovamo, sumnjaju. Neki čak zamjeraju turskom predsjedniku što više sarađuje sa Srbijom nego sa BiH. 

"Ne znam čemu više sastanci sa Erdoganom, pošto on ulaže deset puta više u Srbiju, nego u BiH i to imaju dokazi i brojevi i sve".

"Znamo dobro da je tu politika umješala duboko svoje prste i da sve dotle dok se međusobno u BiH tri strane ne slože i ne budu saglasne za svaki projekat, ne samo taj, mi nećemo osjetiti neki napredak".

"Vrlo će to loše biti za nas, bogami opet", pričaju građani Sarajeva.

U Istočnom Sarajevu ne sumnjaju u projekte koje zajedno realizuju Republika Srpska i Srbija. Pozdravljaju to što je ozvaničena izgradnja dionice autoputa Beograd-Sarajevo. Ali i kažu - možda su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva poslali poruke zajedništva iz Srbije, ali nisu sigurni da će, kada se vrate u Sarajevo, nastaviti sa takvom pričom. Očekuju opstrukcije iz Sarajeva. 

"Ako šta i bude, biće sa srpske strane dalje do Drine, a dalje odavde ništa".

"Dobro je to, dobar potez, ako šta bude".

"Treba gledati normalno na sve odnose, nema tu ništa sporno, to je jako dobro", istakli su građani Istočnog Sarajeva.

Možda će malo ustuknuti kočničari saradnje i povezivanja sa Srbijom nakon što je lider velike Turske poslao poruke da očekuje rasplet političke situacije u BiH, ali i to da ne bude opstrukcija u vezi izgradnje autoputa koji bi povezao Beograd i Sarajevo. Što se Republike Srpske tiče sve je jasno i problema nema. Mnogi se nadaju da će i u Sarajevu shvatiti važnost ovog, kako su ga lideri danas nazvali, istorijskog projekta.