Pored svih propusta u radu, Vanja Bjelica Prutina od Ambasade SAD-a dobila priznanje

  • 09.03.2021. 15:29

Pored svih propusta u radu Vanja Bjelica Prutina, je od Ambasade SAD-a dobila priznanje. U okviru kampanje obilježavanja Mjeseca ženske istorije, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odala je priznanje članici i bivšoj predsjednici CIK-a BiH Vanji Bjelici-Prutini za profesionalno vođstvo i doprinos u radu CIK BiH.

"Za profesionalno vođenje CIK-a BiH i organizaciju i sprovođenje demokratskih izbora u BiH uprkos nedostatku sredstava, globalnoj pandemiji, i ličnim napadima zasnovanim na rodnoj i etničkoj pripadnosti, te radeći ka jačanju demokratskih prava za sve građane BiH kroz napore da unaprijedi izborni integritet i transparentnost", naveli su iz Ambasade SAD-a kao razloge za dodjelu priznanja.

Treba podsjetiti da je upravo Vanja Bjelica Prutina bila jedna od glavnih zagovornika odlaganja Lokalnih izbora 2020. koji su mimo svih zakonskih propisa prolongirani čak mjeseca dana, a po zakonu mogu da budu odgođenji maksimalno 15 dana.

Poslije održanih izbora, Bjelica Prutina je nastavila da donosi nelegalne odluke, a među njima i onu u kojoj nisu verifikovani izbori u Srebrenici i Doboju iako za takvu odluku nije bilo zakonskog osnova.

Sve to, nije smetalo Ambasadi SAD-a da joj dodijeli priznanje, za kako navode napore da unaprijedi izborni integritet i transparentnost.