Nenad Stevandić

Poražavajuća odluka za pravosuđe BiH

  • 05.01.2021. 12:47

Odluka Suda BiH da odbaci optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, očekivana je i poražavajuća za pravosuđe BiH, izjavio je Srni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, rekao je da se nije mogla ni očekivati drugačija odluka Suda BiH.

"Ako imamo u vidu činjenicu da se zajedno viđaju šef Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, onda se ovakva presuda podrazumijeva", dodao je Stevandić.

Stevandić je istakao da to govori da "postoji apsolutna dominacija bošnjačke političke elite nad pravosuđem".

"Tu, nažalost, Srbi uvijek prolaze loše, a Bošnjaci uvijek prođu dobro", konstatovao je Stevandić.

Kako Srna saznaje u Tužilaštvu BiH, ovu odluku na žalbu Tužilaštva na prvostepeno rješenje, Sud BiH je morao donijeti najkasnije u subotu u 9.30 časova, kada je istekao rok od 72 časa za njeno donošenje.

Sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH napominje da, prema zakonu, u ovom slučaju Sud BiH ne može odbiti optužnicu, već je samo može vratiti na doradu.

"Sud BiH više ne haje na zakone. Direktno ih krši i još pozivaju strance da rade monitoring", ističe sagovornik Srne iz Tužilaštva BiH.

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH donio je rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopšteno je juče iz Suda BiH.

Navodi se da žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

U saopštenju se dodaje da zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda BiH, kojima je cilj obezvrijediti njegov ugled i autoritet, a zbog razvijene institucionalne transparentnosti, Sud BiH poziva relevantne međunarodne institucije, OEBS, OHR, američku Ambasadu, Delegaciju EU i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.