Nevrijeme poharalo Tešanj

Poplavljene kuće i škole, evakuisano 17 ljudi

11:22, 24.08.2019.
Izvor: avaz
Područje općine Tešanj sinoć oko 22 sata zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama.

"Posebno je bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području općine - naseljena mjesta Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević, te je zbog bujičnih voda i plavljenja u svojim objektima bilo zatočeno više mještana, kao i desetak gostiju u jednom ugostiteljskom objektu u Jelahu," saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kako je navedeno, u akciji spašavanja evakuisano je 17 građana. S obzirom na to da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija, otežano se pristupalo zatočenim osobama u Piljužićima i Jelahu.

Poplavljeni su i preduzeće FAD Jelah i Osnovna škola „Huso Hodžić“ u Tešnju.

U svim mjestima bili su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema mjestima Piljužići i Novi Miljanovci te magistralni put M-4 Doboj - Teslić, u mjestu Kalošević, koji je tokom noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom.

Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher - Prnjavor, u mjestu Vukovo, za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još zatvoren zbog vode na kolovozu. Do oštećenja regionalnog puta došlo je na području Piljužića, što je tokom noći djelimično sanirano radi normalizacije saobraćaja. Angažirane su snage Civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i policije.