UIO BiH

Ponuđeni objekat od 97 miliona KM ispunjava sve tražene uslove

  • Izvor: Srna
  • 20.08.2021.16:43

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH saopštila je danas kako njihovi zaposleni u Centralnoj kancelariji i Regionalnom centru u Banjaluci "rade u neadekvatnim uslovima", navodeći potrebnu kvadraturu, te da je ekspertski tim vještaka utvrdio da ponuđeni objekat od 97,430 miliona KM ispunjava sve tražene uslove.

Opisujući genezu pokušaja da riješe pitanja smještaja zaposlenih u Banjaluci od 2004. godine od kada, kako ističu, nemaju riješeno to pitanje, iz UIO navode da im "sadašnji prostori ne pružaju ni minimalne uslove za organizacione potrebe i odvijanje poslovnih procesa Uprave".

U saopštenju je navedeno da je za potrebe Centralne kancelarije potrebno 8.500 metara kvadratnih kancelarijskog prostora, a za potrebe Regionalnog centra Banjaluka 3.500 metara kvadratnih kancelarijskog prostora, te 3.000 metara kvadratnih površine tehničkog prostora, s tim da te površine predstavljaju okvirne površine.

Kako je istaknuto, moguća su odstupanja plus-minus 10 odsto te je zahtijevano da kvalitet gradnje i funkcionalnost objekta budu prvoklasni.

Uslovi su propisani raspisivanjem javnog oglasa za prikupljanje ponuda za nabavku poslovnog objekta 3. decembra 2020, a do roka određenog za prijem ponuda, kako su naveli, dostavljena je jedna prihvatljiva ponuda.

Kako su napomenuli, ekspertski tim vještaka Centra za vještačenje i procjenjivanje "ZENIT" iz Banjaluke je procijenio da ponuđeni poslovni objekat za smještaj u Banjaluci ispunjava uslove propisane tenderskom dokumentacijom.

Ocijenjeno je i da je "ponuđena cijena ponuđača od 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno za iznos od 98.571 KM sa PDV-om manja od tržišne vrijednosti navedenog objekta koja je utvrđena od ekspertskog tima vještaka na dan vještačenja".

"Navedeni tim je procijenio tržišnu vrijednost ovog poslovnog objekta na iznos od 97.430.000 KM bez PDV-a, kao realnu tržišnu vrijednost, s obzirom na kretanja cijena na tržištu nekretnina u Banjaluci na dan procjene. Kako je ekspertski tim vještaka utvrdio da ponuđeni poslovni objekat ispunjava sve tražene uslove, a njegova procijenjena vrijednost je veća od ponuđene cijene ponuđača, Komisija za provođenje procedure je shodno tome preporučila da se donese odluka u skladu sa utvrđenim stanjem", ističe se u saopštenju.

O utvrđenom stanju ova Uprava je informisala Upravni odbor i od njega je, kako su naveli, dobila saglasnost za preduzimanje daljih aktivnosti na rješavanju ovog pitanja, a potom su se, kažu, pismenim putem obratili Savjetu ministara i zatražili obezbjeđenje nedostajućih sredstava.

Prethodno su naveli da im je Savjet ministara krajem 2013. godine odobrio 36 miliona KM za nabavku poslovnog objekta u Banjaluci i 1,9 miliona za njegovo opremanje.

Iz Uprave su naveli da će nastojati da se u budućnosti riješi pitanje smještaja za zaposlene u Centralnj kancelariji i Regionalnom centru Banjaluka na zakonit način i uz propisane procedure.

Kako su naglasili, značaj i rezultati koje ova Uprava ostvaruje opredjeljuju menadžment UIO na rješavanje ovog važnog pitanja, što bi trebalo, kako smatraju, da bude interes svih u BiH.

U saopštenju su napomenuli da su ukazivali na nedostatak ponuda adekvatnog poslovnog objekta u Banjaluci i u izvještajima o realizaciji i preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2015. 2016. 2017. i 2018. godinu.

Tagovi: