Đorđe Radanović

Pomoć Vlade Srpske - garancija za opstanak Srba u Federaciji

  • 27.09.2019. 13:15

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović rekao je danas da je finansijska pomoć opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac garancija opstanka srpskog naroda na teritoriji FBiH.

Radanović je istakao da je odluka Vlade Republike Srpske kojom su doznačena sredstva za četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH izuzetno značajna za te lokalne zajednice.

"Vlada Republike Srpske po prvi put institucionalno pomaže ove četiri opštine u FBiH sa srpskom većinom. Možda je još značajniji zaključak da se u budžetu Srpske za 2020. godinu nađe stavka za pomoć Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu u iznosu koji je neophodan da bi te opštine mogle da funkcionišu", rekao je Radanović Srni.

Prema njegovim riječima, te četiri opštine imaju vrlo malu ili nemaju nikakvu podršku FBiH i kantona u kojem se nalaze, a jedina pomoć koju dobijaju stiže iz Republike Srpske i Srbije.

"Vlada Srpske na ovaj način daje garanciju srpskom narodu na teritoriji FBiH da može da računa na pomoć i planira život u tim zajednicama kako ne bi ostali bez srpskog stanovništva u Federaciji. Moramo i institucionalno i vaninstitucionalno pomagati naš narod koji živi u FBiH. To je srpska zemlja, nikad nije bila tuđa i niko ne pamti da je na tim prostorima bio drugi dominantan narod osim srpskog", kaže Radanović.

Vlada Srpske usvojila je juče informaciju o pružanju finansijske pomoći opštinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

Ministarstvu finansija je dato zaduženje da novac obezbijedi iz ovogodišnjeg budžeta i doznači Drvaru 300.000 KM, a Glamoču, Bosanskom Grahovu i Bosanskom Petrovcu po 100.000 KM.

Cilj je realizacija infrastrukturnih projekata i pomoć u rješavanju problema sa kojima se suočavaju ove opštine prilikom obezbjeđivanja nesmetanog izvršenja obaveza iz budžeta.

Pružanje pomoći dogovoreno je na nedavnom sastanku zvaničnika Srpske sa načelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom sa područja FBiH.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок