Milorad Dodik

Političko Sarajevo ne prihvata Srbe kao konstitutivan narod

  • 22.05.2019. 19:51

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da podržava dejtonsku BiH koja će ići ka evropskim integracijima, regionalno sarađivati i ekonomski se razvijati.

"To sada nije moguće i ne možete ništa da uradite. Uvijek su važnija neka druga od suštinskih pitanja", izjavio je Dodik za televiziju "N1". 

Dodik je rekao da je zbog opstrukcije jedne strane, prije svega bošnjačke, duže vrijeme na čekanju donošenje Pravilnika o korištenju uniformi u svečanim danima. 

"Mi želimo da obilježimo Dan Vojske Republike Srpske, to je 12. maj. Vidim da su se rasplamsali putem prijetnji, očigledno je da neko misli da putem nasilja ili prisile i izvještačenih sudija i tužilaca može nešto napraviti, to naravno ne može", dodao je Dodik. 

Dodik je naglasio da neće biti prekršen nijedan zakon ukoliko pripadnici Oružanih snaga na taj dan obuku uniformu Vojske Republike Srpske. 

On je naglasio da je za BiH najbolje da ostane vojno neutralna, jer bi svaki poremećaj na globalnom nivou, bez obzira u kakvom savezu bila, doveo do njenog cijepanja. 

Dodik je rekao da saradnja sa NATO-om nije sporna i da može da se odvija kroz niz pitanja i u okviru Partnerstva za mir i Individualnog akcionog plana partnerstva /IPAP/, dodajući da će Republika Srpska sprovoditi Rezoluiciju Narodne skupštine Republike Srpske, a da u Federaciji BiH, ako žele, mogu sprovoditi Zakon o odbrani. 

Kada je riječ o Zakonu o odbrani BiH, u kojem se navodi da je BiH opredijeljena za punopravno članstvo u NATO-u, Dodik navodi da je taj zakonski akt nametnut i podmetnut od bivšeg zamjenika visokog predstavnika u BiH, američkog diplomate Rafija Gregorijana.

POLITIČKO SARAJEVO NE PRIHVATA SRBE KAO KONSTITUTIVAN NAROD

Dodik je rekao da je najveći problem to što u BiH ni osam mjeseci poslije izbora nije formiran Savjet ministara, a problem je i poruka političkog Sarajeva koje ne prihvata Srbe kao konstitutivan narod, niti njegovu političku volju izraženu na izborima.

"Političko Sarajevo izbacuje Srbe iz političkog sistema BiH jer ne uvažava njihovu volju izraženu na izborima, a isto ne dozvoljava ni Hrvatima, koji se bore za svoju konstitutivnost", rekao je Dodik.

On je naglasio da ovaj Savjet ministara, koji je davno trebalo da bude promijenjen, samo pravi političku štetu BiH jer je, kako kaže, neviđena praksa da se jedan čovjek /Denis Zvizdić/ nalazi na čelu i zakonodavne i izvršne vlasti i da su isti ministri i u poslaničkim klupama. 

"To je još jedno podmetanje u BiH, dogovorimo se jedno, što se odnosi i na članstvo BiH u EU kao prioritet, a onda se radi nešto sasvim drugo. Status kandidata donio bi novu dinamiku u BiH i ne mogu da vjerujem da oni koji se zalažu za BiH to neće", naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a. 

Prema Dodikovim riječima, Hrvati i Srbi su još u decembru mogli da formiraju izvršnu vlast na nivou BiH, ali su to onemogućili Bošnjaci. 

Prema njegovim riječima, uzaludan je bio i odlazak članova Predsjedništva BiH u Brisel, jer su se tada druga dva člana Predsjedništva /Željko Komšić i Šefik DŽaferović/ ponašala prevarantski i šarlatanski prema ključnim liderima EU i prema građanima BiH. 

On je rekao da su roming, sertifikacija visokoškolskih ustanova i formiranje vlasti bili tadašnji uslovi za BiH, a budući da sve to nije urađeno, dolaskom u BiH je ponižen /komesar EU za proširenje i politiku susjedstva/ Johanes Han, koji je "došao u prazno". 

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da još sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nema ugovoren sastanak u vezi sa formiranjem Savjeta ministara, dok su ti razgovori sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem redovni. 

Kada je riječ o lideru Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, Dodik navodi da nije sporan Radončićev način vođenja politike i eventualni doprinos stabilizaciji političkih prilika u BiH, ali jeste namjera njegovog medija /"Dnevni avaz"/ da satanizuje političke rivale. 

Dodik rekao je da se ne osjeća odgovornim za političku krizu u BiH, ističući da svoj politički kredibilitet redovno provjerava na izborima, pri čemu i on i stranka na čijem je čelu osvajaju ubjedljivo najveći broj glasova. 

On je ponovio da rezervni sastav policije u Republici Srpskoj nije usmjeren ni protiv koga, već ka bezbjednosti i stabilnosti u Srpskoj, dodajući da će taj sastav imati zakonom propisane obaveze i biti angažovan po potrebi i u skladu sa zakonom. 

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da je potrebno formirati rezervni sastav policije zbog migranata, povratka ljudi iz `Islamske države` u BiH, zbog nekih regionalnih kriminalnih grupa koje su prisutne u BiH i zbog prometa opojnim drogama", naveo je Dodik. 

On je naglasio da se mora ojačati status policajca, naglasivši da država ne smije dozvoliti da policajci ne budu adekvatno naoružani, kao što se dogodilo prilikom terorističkog napada u Zvorniku kada je jedan policajac ubijen.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.