Zatvor u Istočnom Sarajevu

Političke varnice u Savjetu ministara zbog imenovanja upravnika zatvora

  • 31.07.2019. 19:29

Političko kadriranje upravnika u novoizgrađenom zatvoru dovelo je BiH u još jednu blokadu. I nakon godinu dana od kako je završen tehnički prijem zatvora ne prestaju da sijevaju varnice između HDZ-ovih i SDS-ovih ministara u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

I jedni i drugi ne kriju da na čelo te institucije žele da postave svoj kadar. Ministar Pravde BiH, HDZ-ov Josip Grubeša, najavio je prošle sedmice da će on lično imenovati vršioca dužnosti. U SDS-u konačno priznaju da je investicija od 40 miliona maraka bila blokirana zbog toga što su insistirali da uparvnik bude njihov kadar, i uprkos izbornim rezultatima.

"Ja nisam promijenio svoj stav, očito da do sada nismo mogli da se dogovorimo o kadrovskom rješenju, a da je epilog takav da smo odblokirali taj proces i pustili da se institucija konstituiše. Pitanje kadrovskog rješenja će doći narednih mjeseci, ono je praktično nerješeno i ostaje za neka tijela i neke stranačke pregovore u narednim mjesecima", istakao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Zbog političkog sukoba, koji traje godinu dana, odluka o otvaranju zatvora usvojena je tek prošle sedmice, kada je Josip Grubeša uslovio svoj dolazak stavljanjem zatvora na dnevni red Savjeta ministara. Zbog usvajanja odluke o privremenom finasiranju, predsjedavajući Denis Zvizdić nije imao kuda, pa su ministri u tehničkom mandatu dali zeleno svjetlo za otvaranje zatvora 1. avgusta.  

"Sada kada imamo instituciju od 1. avgusta po zakonu o izvršenju kaznenih sankcija, ministar Pravde je taj koji imenuje upravnika, paralelno sa imenovanjem upravnika mora se raspisati konkurs, a mi znamo kakav je zakon i procedure u BiH javnih konkursa i žalbi na javne konkurse", rekao je Josip Grubeša, ministar Pravde BiH u tehničkom mandatu. 

Kako ATV nezvanično saznaje, vršilac dužnost kojeg će imenovati ministar Pravde BiH je Mario Miočević, inače desna ruka i savjetnik Josipa Grubeše. Miočević bi trebalo da raspiše konkurs i da predloži sistematizaciju za 200 radnih mjesta, koju bi trebalo da usvoji Savjet ministara. U Istočnom Sarajevu sa nestrpljenjem očekuju otvaranje najvećeg zatvora, pa im na ruku ne idu dalje blokade i odlaganja. 

"Za Istočno Sarajevo je zatvor važan utoliko što očekujemo dosta veliki broj ljudi nađe trajno zaposlenje u tom objektu. S druge strane mislim da će koristiti za trgovinu robe i uslugu grada Istočnog Sarajeva i da će mnogi i u tom dijelu imati korist od jednog takvog objekta", naglasio je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Zbog odlaganja otvaranja zatvora, BiH je i ove godine morala da izdvoji kaznenopopravnim zavodima u Republici Srpskoj i FBiH četiri miliona maraka za usluge služenja kazni. Federacija je ove godine zatražila od Ministarstva pravde duplu tarifu. Ako i dođe do usvajanja sistematizacije radnih mjesta, prvi zatvorenici mogli bi ući u novoizgrađeni zatvor tek polovinom iduće godine. Do tada moraju da se završe konkursne i žalbene procedure, ali i obuka radnika.  
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм