Johanes Han kategoričan

Politička struktura u BiH mora da se promijeni

  • 27.07.2018. 16:37

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je da izdjeljena politička struktura BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma iz 1995, mora da se promijeni, a kao jednu od velikih prepreka za Prištinu na putu ka EU navodi odnos sa Beogradom koji, kaže, mora da se riješi.

On je upozorio na ulogu Kine na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da pretvori u "trojanske konje” zemlje koje će jednog dana biti članice EU.

"Kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature mogla bi da privuče pojedine lidere u regionu na jugoistočnom krilu kontinenta", rekao je Han za portal Politiko.

Kako navodi evropski komesar, iako u posljednjih nekoliko godina postoji zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu, više razloga ima za neprijatnost zbog Kine, koja ima značajna ulaganja u infrastrukturne projekte na tom području.

Na pitanje o mogućnosti da Peking stvori "trojanskog konja", koristeći finansijsku snagu kako bi stekao političku kontrolu nad zemljama koje teže ka pridruživanju EU, Han je podsjetio da je autoput u Crnoj Gori izgradila i finansirala upravo Kina.

"To je upravo slučaj sa čuvenim autoputem u Crnoj Gori. Ovo je neka vrsta šablona, ili da kažemo poslovnog modela Kineza da ponude više ili manje privlačne pozajmice, a zatim, ukoliko im ne služite, oni to pretvore u kapital", rekao je Han, upozorivši da treba biti svestan strateškog koncepta Kine i reagovati na adekvatan način.

To će, ocijenio je Han, biti jedan od najvećih izazova za Evropu.

Kaže da se slaže s Makronom da bi Unija, prije planiranja proširenja, trebalo da se usredsredi na reformisanje bloka, ali naglašava da građani zemalja Zapadnog Balkana "imaju pravo da postanu građani EU" i da se reforme i pregovori mogu sprovoditi u isto vrijeme.

On ističe da je Unija suočena sa izborom između "izvoza stabilnosti u region i uvoza nestabilnosti u blok".

Han je izrazio uvjerenje da bi pregovori s Albanijom i Makedonijom mogli početi tokom sljedeće godine, te da je to veoma obiman posao za koji se nada da može biti završen u roku od 14 mjeseci.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.