Milorad Dodik

Policija jednog entiteta ne može bez saglasnosti preći u drugi

17:50, 10.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da, prema Ustavu BiH, policijske snage jednog entiteta ne mogu da pređu na područje drugog, bez saglasnosti tog entiteta.

Komentarišući najavljeno formiranje rezervnog sastava Policije Federacije BiH, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je to u redu ako oni cijene da im treba taj sastav za povećanje bezbjednosti, ističući da je Republika Srpska procijenila da joj treba formiranje rezervnog sastava. 

"Neka im je srećno, mi im ništa nećemo osporiti i ne petljamo se u njihove stvari kao što se oni stalno pokušavaju petljati u naše", naveo je Dodik. 

On kaže da se traži sporazum da federalna policija ili neke druge policijske snage rasporede na prostor Republike Srpske, ističući da takvog sporazuma neće biti. 

"Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć", istakao je Dodik. 

On je rekao da su kasarne u Republici Srpskoj imovina Srpske, a ne Oružanih snaga BiH. 

"Naravno da oni mogu da imaju svoja obilježja, ali ona koja ima Republika Srpska moraće tu biti prisutna", naglasio je Dodik. 

Na pitanje da li su ga Oružane snage BiH obavijestile o namjeri da obilježe sve vojne lokacije i kasarne u BiH jednakim obilježjima, Dodik je rekao da nisu i poručio da će kasarne u Srpskoj biti kakve jesu.