Pogledajte radnu verziju Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

  • 21.02.2020. 13:01

Parlamentarna skupština BiH će na sjednici Predstavničkog doma i na jednoj od narednih sjednica Doma naroda razmatrati Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH. Pogledajte radnu verziju:

ZAKON O IZBORU SUDIJA USTAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE PRETHODNO BIRANIH OD STRANE PREDSJEDNIKA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Član 1.

(Predmet zakona)

Ovim Zakonom bliže se uređuje procedura izbora sudija (u daljem tekstu: domaće sudije) Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ustavni sud) prethodno biranih od strane Predsjednika Evropskog suda za ljudska prava te prestanak mandata troje sudija stranih državljana izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava (u daljem tekstu strane sudije).

Član 2.

(Rodna ravnopravnost)

Izrazi koji su, radi preglednosti, dati u jednom gramatičkom rodu, bez diskriminacije se odnose i na muškarce i na žene.

Član 3.

(Državljanstvo sudija)

Za sudiju Ustavnog suda bira se državljanin Bosne i Hercegovine sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda.

Član 4.

(Postupak izbora domaćih sudija)

(1) Izbor domaćih sudija se vrši tako da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenuje tri domaće sudije u Ustavni sud i to dva iz Federacije Bosne i Hercegovine i jednog iz Republike Srpske.

(2) Imenovane sudije od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(3) Izabrane sudije pripadaju različitim narodima.

Član 5.

(Prestanak mandata stranih sudija)

Trojici stranih sudija prestaje mandat danom izbora sudija iz člana 4. ovog Zakona.

Član 6.

(Stupanje na snagu)

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.  

OBRAZLOŽENJE

Prijedlog Zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prethodno biranih od strane Predsjednika Evropskog suda za ljudska prava

I  Ustavni osnov za donošenje Zakona

Ustavni osnov za donošenje ovog Zakona sadržan je u odredbama člana MI! (d) u vezi sa tačkama (a) i (6) Ustava Bosne i Hercegovine. Navedenom odredbom je regulisana mogućnosti izmjene načina izbora trojice sudija, stranih državljana, koje je do sad imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava donošenjem odgovarajućeg zakona.

II Razlozi da donošenje Zakona

S obzirom na potrebu da Bosna i Hercogovina (u danjem tekstu BiH) obezbijedi vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora troje sudija Ustavnog suda, stranih državljana, ograničen, potrebno je, u skladu sa ustavnom mogućnošću, kroz donošenje odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH koje bi birao organ BiH. Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud bi trebao da predstavlja instituciju u kojoj je državni subjektivitet Bosne i Hercegovine najviše došao do izražaja.

U cilju dodatnog jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda kao i savjesnog, nepristrasnog i profesionalnog rada sudija, jedan od tih razloga ima za cilj dasein u instituciji Ustavnog suda u kojima se nalaze strani državljani zamijene domaćim, kako bi jačale domaće institucije, što je i obaveza Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

U mišljenju Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji iz 2019. godine se navodi “Ustavni sud je tumač Ustava i zadnja instanca kada je riječ o sukobu nadležnosti između različitih nivoa vlasti. Ol devet sudija Ustavnog suda tri su međunarodne sudije. Neke odluke Ustavnog suda i dalje se ne provode. Profesionalnost i nezavisnost sudija Ustavnog suda treba ojačati, počevši od unapređenja kriterija za njihov izbor i postupaka imenovanja. Pot ebno je riješiti pitanje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu. Ustavni sud treba biti u stanju da preuzme proaktivnu i nezavisnu ulogu u rješavanju sukoba nadležnosti. Legitimnost Ustavnog suda mora biti priznata od strane svih vlasti, kako bi se osiguralo trajno poštovanje njegovih odluka

Bosna i Hercegovina će morati temeljno poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi se osiguralo ispunjavanje sljedećih ključnih prioriteta:

Temeljno unaprijediti institucionalni okvir, uključujući i na ustavnom nivou, kako bi se:

...

d)  reformisao Ustavni sud, uključujući i rješavanje pitanja međunarodnih sudija i osiguralo provođenje njegovih odluka"

U Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini od decembra 2019. godine navodi se da „Ustavni sud BiH, u skladu sa nadležnostima koje su mu povjerene Ustavom, ima potencijal da vrši centralnu ulogu u osiguranju visokih standarda prava građana u zemlji, svaki put kada se od njega traži da donese odluku o tim standardima. U krajnjoj liniji je dužnost svih javnih organa i svih sudova da poštuju i osiguraju poštivanje tih standarda u skladu sa tumačenjem Ustavnog suda. Svi zakoni se moraju tumačiti i primjenjivati na način da se ostvaruju prava građana predviđena Ustavom. Nadležni u BiH i sudovi navedeno trebaju smatrati svojim ključnim zadatkom umjesto da zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda "povjeravaju" međunarodnim tijelima, naročito Evropskom sudu za ljudska prava. Za sada, sistem još uvijek nije dostigao potreban nivo zrelosti koji bi učinio nepotrebnim prisustvo međunarodnih sudija, ali to mora ostati konačni cilj.“

Naglašavamo da je neuobičajeno u uporednom pregledu ustavnosti da Ustavni sud jedne zemlje ima sudije strane državljane i da je okončanje te prakse nužno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela. Iz svih gore navedenih razloga kao i mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji iz 2019. godine, te Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini od decembra 2019. godine a u skladu sa Ustavom BiH, podnosimo ovaj prijedlog Zakona.

III Usklađenost propisa sa evropskim zakonodavstvom

Materija koja se ovim Zakonom uređuje nije regulisana pravno obavezujućim aktima Evropske unije.

IV Obrazloženje pravnih rješenja

Članom 1. uređuje se predmet zakona — procedura izbora sudija Ustavnog suda BiH predhodno biranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava te prestanka mandata troje sudija stranih državljana izabranih od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

Članom 2. reguliše se rodna ravnopravnost - jednako na sve rodove, bez diskriminacije.

Član 3. definiše da se za sudiju Ustavnog suda može izabrat samo državljanin Bosne i Hercegovine sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda, kako je Ustavom definisano i za postojeće sudije.

Član 4. određuje proceduru izbora sudija.

Član 5. definiše prestanak mandata sudija izabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

V Finansijska sredstva

Za provođenje ovog Zakona, nije potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva, jer i sada se u budžetu Ustavnog suda BiH osiguravaju sredstva za plate i druge naknade međunarodnih sudija.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић