Podrška Hrvatske BiH na njenom evropskom putu

  • 28.09.2020.21:52

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su večeras on i lider SDA Bakir Izetbegović sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem razgovarali o situaciji u BiH, lokalnim izborima i izbornom zakonodavstvu, te da je sastanak završen u prijateljskom tonu.

- Mi Hrvatsku i premijera Plenkovića doživljavamo kao prijatelja BiH posebno na našem evroatlantskom putu - rekao je Čović poslije sastanka u Zagrebu.

Čović je naveo da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH, lokalnim izborima "i neizbježnoj temi - izbornom zakonodavstvu" koje su, kako je naveo, Izetbegović i on potpisali kroz dva sporazuma kad su pripremali izbore u Mostaru.

- Nismo imali priliku da se dotaknemo svih tema šta treba uraditi, ali osnova tog našeg sporazuma je da se hrvatskom narodu, kao i drugim narodima, obezbijedi legitiman izbor njihovih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH - dodao je Čović.

Iz Vlade Hrvatske saopšteno je da je ovim sastankom "nastavljen redovni dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH o političkim i ekonomskim odnosima Hrvatske i BiH".

- Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske BiH na njenom evropskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku zemlju, boljitak, stabilnost i bezbjednost BiH od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH - ističe se u saopštenju.

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u reFfrmama i ispunjavanju kriterijuma potrebnih za sticanje statusa zemlje kandidata za pristupanje EU.

- Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za dalju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa - dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade Hrvatske naveli su da je u susret 25 godina od potpisivanja Dejtonsko–pariskog mirovnog sporazuma, sastanak bio prilika za sažimanje njegovih dostignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih prepreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

- Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, ekonomskoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljem infrastrukturnom povezivanju dvije zemlje - navedeno je u saopštenju.