Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv Hamze Labidija

  • 14.05.2020. 11:06

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja Hamzu Labidija tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu terorističke orgnaizacije Islamska država.

Prema navodima optužnice, Labidi se tereti da je sredinom 2014. godine sa svojom porodicom iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao u Siriju, gdje se pridružio paravojnim formacijama, koje su djelovale u okviru terorističke "Islamske države".

Tužilaštvo je saopštilo da je istragom utvrđeno da je Labidi od 2016. godine u više oružanih formacija učestvovao u borbama na području gradova Raka i Haritan, a nakon sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga.

Krajem prošle godine, optuženi je izručen BiH i od tada se nalazi u pritvoru, prenosi Birn.

Skupa sa Labidijem u decembru 2019. su izručeni Јasmin Keserović, Armen Džeko, Senad Kasupović, Milarem Berbić, Emir Ališić i Muharem Dunjić zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanje terorističke grupe, te protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužilaštvo BiH je protiv gotovo svih podiglo optužnice za ratovanje u Siriji, izuzev Dunjića, u odnosu na kojeg istraga još traje, dok je Dželki i Keseroviću počelo suđenje.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић